BIH

Cazin prvi na rang listi u projektu "Unaprjeđenje poduzetničkih zona u FBiH"

Zahvaljujući kvalitetnoj aplikaciji na Javni natječaj

S. J.

20.12.2014

Općina Cazin je zauzela prvo mjesto na rang listi među 12 odabranih općina u BiH, koje su učestvovale na Javnom natječaju za jedinice lokalne samouprave, koji je objavilo Ministarstvo za razvoj, poduzetništvo i obrt F BiH za projekat „Unaprjeđenje poduzetničkih zona u FBiH“.

Tako se Cazin, zahvaljujući prije svega kvalitetnoj aplikaciji, našao ispred općina Kreševo, Livno, Maglaj, Odžak, Sanski Most, Stolac, Široki Brijeg, Tešanj, Usora, Zavidovići i Zenica. Odobrena sredstva su zajednički fond resornog ministarstva i Švicarske agencije za razvoj, a partner Ministarstvu u implementaciji projekta je UNDP.   

- Ovo je produkt aktivnog rada i strateškog razvoja općinskih timova, čiji je zadatak iznalaženje dodatnih mogućnosti finansiranja privrednih i infrastrukturnih projekata u Cazinu. Naš aktivan odnos u istraživanju mogućnosti za sve dodatne oblike finansiranja projekata, koji će omogućiti bolji i brži razvoj općine Cazin u svakom pogledu, naša predanost na izradi najkvalitetnijih aplikacija i ne odustajanje od zacrtanih ciljeva, donose rezultate. Odobrena sredstva iz ovog projekta će značajno pomoći u unaprijeđenju sadašnjeg stanja na Poslovnoj zoni „Slatinske bare“, te doprinijeti ostvarivanju novih mogućnosti za dalji razvoj –rekao je Nermin Ogrešević, načelnik općine Cazin.

Kroz ovaj projekat bit će obezbjeđeno 150.000 KM za projekat obnove i izgradnje vodovodne i hidrantske infrastrukture u okviru Poslovne zone "Slatinske bare". Ukupna vrijednost ovog projekta je 209.397 KM, a preostali dio za potpunu realizaciju u iznosu od 60.000 KM, obezbijedit će općina Cazin iz vlastitih sredstava.

Obnavljanje infrastrukture                                                                                           

Projektom je predviđeno, da se obnovi i izgradi vodovodna i hidrantska infrastruktura u okviru Poslovne zone "Slatinske bare", kako bi se prevazišli problemi, s kojima se poslovni subjekti u Poslovnoj zoni susreću dugi niz godina.

Na prostoru prijeratnog kompleksa Tvornice kartona i amblaže, smješteno je 39 manjih ili većih poslovnih subjekata, a infrastruktura u međuvremenu nije prilagođavana njihovim pojedinačnim potrebama. Opći cilj projekta je doprinijeti uklanjanju prepreka za razvoj poduzetništva u sklopu Poslovne zone „Slatinske bare“.