CRNA HRONIKA

Zbog svađe oko psa iz lovačke puške usmrtio komšiju

Miloradu Topreku osam godina zatvora

M. M.

19.12.2014

Okružni sud u Doboju izrekao je jučer presudu kojom je Milorad Toprek (64) iz Rastuše kod Teslića, oglašen krivim za ubistvo na mah Čedomira Puljića (55) iz Gornje Radnje, te mu izrekao kaznu zatvora u trajanju od osam godina.
Istom presudom, produžen mu je pritvor u kojem se nalazi od hapšenja 22. juna ove godine.


Toprek je oglašen krivim jer je 22. juna Puljiću iz lovačkog karabina nanio smrtonosne povrede od čijih posljedica je on 15. jula preminuo u Kliničkom centru u Banjoj Luci.
Uzrok razmirica između njih dvojice bio je Puljićev pas, kojeg je, kako je on tvrdio, ubio Toprek, a krajem maja Puljić je policiji prijavio da mu je Toprek ubio psa.
U presudi se navodi da je 22. juna oko 18, 00 sati, Puljić, u vidno alkoholisanom stanju, došao Topreku pred vrata i pozvonio, te ga odmah napao.
Toprek je također bio u stanju lakog poijanstva.


- Puljić ga je verbalno napao riječima „jebaću ti majku, familiju i djecu, ja ću tebe sredit, dolazi vamo da ti kažem gdje si zakopo kera“, navedeno je u presudi, kao i da je optuženi zajedno sa oštećenim otišao na mjesto gdje je oštećeni tvrdio da je zakopan pas, te lopatom koju je ponio iskopao zamlju i pokazao oštećenom da je tu zakopao lisicu.
Puljić, vidno nezadovoljan nađenim, odmah je pljunuo Topreka i pri povratku nazad nastavio sa vrijeđanjem. Kada su bili na livadi u blizini porodične kuće, oštećeni je otrgnuo od optuženog lopatu i udario ga njom u  lijevi očni predio, nanijevši mu povredu u vidu krvog podliva, što je kod optuženog izazvalo jaku povišenu emocionalnu uzbuđenost, koja odgovara stepenu jake razdraženosti, a koja je dovela do prolazne duševne poremećenosti, usljed koje je optuženi bio bitno smanjeno uračunljiv.


On je u takvom stanju oštećenom zadao više udaraca rukama i lopatom, nanijevši mu višestruke povrede u vidu nagnječine mozga, preloma nosnih kostiju, i desne gornje vilice, razdernu ranu čela i nosa i krvni podliv desne nadlaktice.
Potom, htijući da Puljića liši života,  povikao je supruzi da mu da pušku.
Nakon što je dohvatio lovački karabin marke „Crvena zastava“, kalibra 8x57mm, uperio ga je prema oštećenom, te sa udaljenosti od 30-50 cm, ispalio jedan hitac u predjelu stomaka , usljed čega je oštećeni zadobio prostrelnu ranu lijeve strane trbuha i grudnog koša koja se završava izlaznom ranom u donjoj polovini leđa, a od čega je preminuo dana 15. juna, navodi se u presudi.  


Optuženom će u kaznu biti uračunato vrijeme provedeno u pritvoru, te će mu se oduzeti lovački karabin, kojim je ubistvo počinjeno.