BIH

Zamoljavamo, na birovima, određen nivo opštosti...

Skupštinski šou program

V.S.

20.12.2014

Maratonski šou program u trajanju od 16 sati u Narodnoj skupštini RS (NSRS) u srijedu je rezultirao izborom nove Vlade RS, ali tek nakon 42 diskusije i 47 replika, a sve je obilježeno velikim brojem lapsusa i elementarnog nepoznavanja maternjeg jezika nosilaca zakonodavne vlasti u manjem entitetu.

Primjerice, Perica Bundalo, poslanik PDP-a, utvrdio je da ekspoze koji je iznijela premijerka RS Željka Cvijanović (SNSD), “pati od određenog nivoa opštosti”, dok je poslanik NDP-a Zdravko Krsmanović rekao da će, ukoliko se dokument i ne realizira, ostati samo na nivou jedne “ljubavne priče”.

Svetozar Jovanović (SNSD) podsjetio je prisutne da je veliki broj doktora nauka na “birovima”. Ilija Tamindžija, također poslanik SNSD-a, “zamoljavao” je poslanike da se vrate dnevnom redu, dok se njegov stranački kolega Dragoljub Davidović javio za riječ da pita “ima li neko u sali problema sa sluhom”, jer mu nije jasno zašto neki poslanici podižu tonove.

Slaviša Marković (PDP) imao je potrebu da zahvali premijerki Cvijanović “što je ostala prava dama i pažljivo sjedi i sluša ih već satima”.

- Dosta smo se družili. Svašta smo rekli jedni drugima, ali ipak mislim da je red da se rastanemo sa smiješkom na licu i stiskom ruke - zaključio je poslanik SDS-a Darko Banjac. 

Inače, poslanici su nekoliko puta apelirali da se pristupi usvajanju dnevnog reda kako ne bi Skupštinu doveli “do Nikoljdana” (19. decembra)