BIH

PROJEKTI Livanjka dovela holandske studente u svoj rodni grad

Zijadić istražuje kako privući studente iz drugih zemalja

A.K.

20.12.2014

U proteklih sedam sedmica u Livnu je boravila grupa holandskih studenata, predvođena Enom Zijadić, rođenom Livanjkom, koja je tokom rata s roditeljima izbjegla u ovu državu. 

Ena je s još četiri kolegice sa 4. godine studija komunikacija Univerziteta „Windesheim Zwolle“ došla u rodni grad da istraživački „zagrebe“ ispod još preostale ružnoće i ponovo otkrije ljepote Livna. 

S ponosom je pokazivala gošćama prekrasne livanjske krajolike, među kojima i najveće vještačko jezero u Evropi, najveće kraško polje Duman, prostranu visoravan Krug i na njoj ergelu divljih konja koji već postaju svjetski brend. 

 - Istraživanje vršimo u sklopu specijalizacije pred diplomski rad koji biramo u drugoj polovini četvrte godine studija. Specijalizacija se izvodi pod nazivom “Upravljanje projektima u globaliziranom svijetu”. Projekt će pomoći razvoju turizma, posebno u Livanjskom kantonu – kazala je Zijadić, naglašavajući da im je namjera istraživanjem i idejama inicirati dovođenje turista iz zapadnih zemalja koji bi se u Livnu zadržali po pet ili šest dana, boraveći u kućama, a domaćini bi tako zarađivali.