BIH

Elči Ibrahim-pašina medresa kolijevka znanja i pismenosti

TRAVNIK Obilježena godišnjica rada vjersko-obrazovne ustanove

S. PINJO

20.12.2014

U Elči Ibrahim-pašinoj medresi u Travniku održana je prigodna manifestacija povodom obilježavanja 20 godina od reaktiviranja ove ugledne vjersko-obrazovne ustanove.

Formiran tim

Medresu je u Travniku 1706. godine dao sagraditi Elči Ibrahim-paša, koji je nosio nadimak Dobrotvor. Nažalost, nakon Drugog svjetskog rata svim medresama, izuzev Gazi Husrev-begove, u bivšoj Jugoslaviji bio je zabranjen rad. Ipak 1990. godine formiran je tim na čijem čelu je bio muftija travnički Nusret ef. Abdibegović, da pripremi reaktiviranje Medrese.

medresa-travnik-poklon

Direktoru Šošiću uručena levha

Nakon velikih napora Medresa je ponovo počela s radom u ratnom vihoru 1994. godine.

- Garant opstojnosti islamskih civilizacijskih vrijednosti, pored knjige Kur'ana i Sunneta Poslanika a.s. su svakako naše džamije, mektebi i medrese. Džamije kao mjesta okupljanja i ibadeta, mektebi kao prve škole i medrese kao visoke škole u kojima su se izučavale islamske, prirodne i društvene znanosti. Medrese su bile kolijevke znanja, kulture i pismenosti muslimanskih naroda. Naša medresa postoji već 308 godina - istakao je direktor Medrese mr. Dževdet ef. Šošić.

Učešće sekcija

Svečanoj akademiji prisustvovali su izaslanik reis-ul-uleme Husein ef. Kavazovića dr. Amir ef. Karić, muftija travnički dr. Ahmed ef. Adilović, muftija banjalučki dr. Osman ef. Kozlić, direktori medresa iz bh. gradova.

prisustvovali-zvanicnici

Prisustvovali vjerski zvaničnici

U programu akademije učestvovale su horska, dramsko-radijska i recitatorska sekcija. Ovom prilikom Amir Karić uručio je direktoru Medrese levhu koja će krasiti ovu ustanovu.     

Iznjedrili „tespih hafiza“

Nedavno je Elči Ibrahim-pašina medresa hafiskom dovom Ismailu Zlotrgu i Tariku Doganu dobila 32. i 33. hafiza iz reda svojih učenika. Tako u ovoj Medresi s ponosom ističu da su sa brojkom 33 sklopili „tespih hafiza“ iz svoje škole.