KOLUMNE

Novi izazov

Ličnost dana Dalida Burzić

F. K.

20.12.2014

Nova glavna tužiteljica Tužilaštva Kantona Sarajevo, sada već bivša sutkinja Kantonalnog suda Dalida Burzić na dužnost će stupiti 29. decembra. Svi koji su upoznati s radom sutkinje Burzić u proteklom periodu jedinstveni su u nadi da dolaze bolji dani za Tužilaštvo KS. Izostanak velikih optužnica, na šta su mnogi upozoravali kada je u pitanju rad Tužilaštva KS proteklih godina, mogao bi se, kako mnogi smatraju, promijeniti dolaskom energične Burzić.

Osim što ima potrebno iskustvo i rezultate u pravosuđu, Burzić je u svom radu već pokazala da ima hrabrost i odlučnost da se uhvati ukoštac i s najvećim slučajevima kriminala. Mnogo će ovisiti i o okolnostima u kojima bude djelovala. Burzić je do sada sudila neke od najtežih slučajeva organiziranog kriminala.

Između ostalog, bila je predsjedavajuća Sudskog vijeća u slučaju "Muhamed Ali Gaši i ostali". Gašija je osudila na 20 godina zatvora. Jedina se može pohvaliti presudom za nesavjesno liječenje u BiH, najvećom izrečenom kaznom u saobraćaju u visini od 12 godina i četiri mjeseca...

Dalida Burzić rođena je 1963. godine u Sarajevu. U pravosuđu je cijeli svoj radni vijek, još od 1990., kada je položila pravosudni ispit. Četiri godine kasnije postala je sutkinja Općinskog suda u Sarajevu, kada počinje njena uspješna karijera.