GLOBUS

Čelnik separatista u Ukrajini: Novi krug pregovora neće biti održan u nedjelju

nasilje značajno oslabilo u decembru

Fena

19.12.2014

Jedan od čelnika ukrajinskih separatista Denis Pušilin izjavio je da novi krug mirovnih pregovora između vlade u Kijevu i pobunjenika neće biti održan u nedjelju kako se očekivalo, javila je u petak novinska agencija Interfax. 

U razgovorima u bjeloruskoj prijestonici Minsku između Rusije, Ukrajine i Organizacije za sigurnost i saradnju u Evropi (OSCE) dogovoreno je primirje između Kijeva i proruskih pobunjenika. 

Primirje su kršile obje strane ali je nasilje značajno oslabilo u decembru, povećavajući nade u nove razgovore. Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko izjavio je ove sedmice da će se predstavnici strana vjerovatno sastati u nedjelju kako bi raspravljali o provedbi narednih koraka u sporazumu.

Denis Pušilin, zamjenik predsjedajućeg "Narodnog vijeća" separatista, rukovodećeg tijela, izjavio je da datum tek treba biti dogovoren. 

- Nadamo se da će se sastanak u Minsku desiti prije nove godine - navodi Interfax njegovu izjavu, prenosi Reuters. 

Tokom dana je njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier zatražio od grupe da se ponovo sastane u što skorije vrijeme. 

- Moramo uložiti sve napore da se to ostvari, da se već na narednom sastanku postigne dogovor o razmjeni zarobljenika, o demarkacionoj liniji, o tampon zoni - izjavio je on novinarima u Kijevu nakon razgovora s Porošenkom.