GLOBUS

Lavrov: Zainteresirani smo za brzo rješavanje statusa Palestine

Rusija priznala državu Palestinu krajem 80-ih godina

Onasa

19.12.2014

Rusija je zainteresovana za što skorije rješavanje pitanja državnog statusa Palestine, kazao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Podsjetio je da je Rusija priznala državu Palestinu krajem 80-ih godina.

"Stoga nemamo nikakva pitanja u vezi sa priznavanjem palestinske državnosti, kako je to predloženo Nacrtom rezolucije Savjeta bezbjednosti UN", rekao je Lavrov, dodajući da se i dalje postavlja pitanje kako će se mirovni proces odvijati u budućnosti.

Naveo je da je Rusija u intenzivnim kontaktima sa Palestincima, kao i sa učesnicima "kvarteta" međunarodnih posrednika, "da bismo utvrdili kako ova situacija može da utiče na cjelokupne napore u cilju obnove mirovnog procesa, koji je ove godine zapao u ćorsokak".

Prema riječima Lavrova, Rusija sarađuje sa svim umiješanim stranama kako bi one uvidjele svoju odgovornost za konačno rješavanje bliskoistočnog sukoba, uključujući sva pitanja u vezi sa statusom palestinske države, prenosi Tanjug.

"Zainteresovani smo da se to dogodi što je prije moguće", dodao je on.

Nacrt rezolucije SB UN pozdravlja ideju o održavanju međunarodne konferencije kako bi se nastavio palestinsko-izraelski dijalog koji je obustavljen u proljeće i predviđa da sve izraelske snage napuste zauzete teritorije do 2017. godine.

Prvobitna varijanta dokumenta, koju je podnijela palestinska delegacija, postavila je rok od 24 mjeseca.