BIH

Radnici Tvornice obuće "Aida" najavili ponovno okupljanje pred Skupštinom TK-a u ponedjeljak

Predali zahtjev u MUP

M. Ahmedić

19.12.2014

Predstavnici Tvornice obuće "Aida" upravo su predali zahtjev u MUP TK-a kojim su najavili njihovo ponovno okupljanje u ponedjeljak, 22. decembra, ispred Skupštine TK-a, zbog neispunjavanja njihovih zahtjeva u kojima traže uvezivanje radnog staža i materijalnog zbrinjavanja sve do uposlenja, kao i zbog vlasti koja se oglušila i ništa ne poduzima uprkos njihovim brojnim održanim protestima u zadnja skoro tri mjeseca.

Radnici su ogorčeni i na dopis koji su napismeno dobili od Bahrije Umihanića, premijera Tuzlanskog kantona, u kojem, tvrde, izričito zabranjuje svako dalje okupljanje radnika, protesta, kao i blokade saobraćajnica.

-Upravo smo predali zahtjev u MUP TK-a za okupljanje u ponedjeljak. Taj dan ćemo se, kao i do sada, okupiti u fabrici, a zatim ćemo vidjeti da li ćemo ići pred skupštinu ili zgradu BKC-a. Sve zavisi u kojoj će, od te dvije zgrade, vlast, odnosno gospoda sjediti. Mi ćemo u ponedjeljak doći, uprkos Bahrijinom dopisu koji nam zabranjuje svako okupljanje. Nama to ne može niko zabraniti, pa ni premijer. Radnicima je samo ulica ostala, a sada i nju hoće da nam oduzme. E, premijeru, neće moći ove noći - poručio je Hasan Užičanin, zamjenik predsjednice Sindikata radnika Tvornice obuće "Aida".

Dalje je naveo da kada je neki dan bio u Skupštini TK-a te da je bilo više specijalaca, nego što ih je, kako kaže, imao Milošević.

- Ni Miloševića nisu čuvali toliki specijalci, kao našu vlast, to je njihova sramota, a naš poraz nije. Mi provodimo mirne proteste i ne može nam niko zabraniti da tražimo svoja osnovna radnička prava. Oni zabranjuju, jer radnike iz dana u dan lažu i varaju. Radnicima se nije moglo zabraniti u Titino doba, a kamoli sada - podvukao je Užičanin.

Na kraju je kazao da će, također, u srijedu, 24. decembra, doći u devet sati na petlju Šićki Brod, gdje će se okupiti i svi ostali obespravljeni radnici propalih firmi sa područja Tuzlanskotg kantona, kako bi im pružili podršku u traženju radničkih prava.

Podsjećamo, obespravljeni radnici propalih firmi su na zadnjem okupljanju u srijedu poručili vlastima da ukoliko im se do 24. decembra ne uplate sredstva socijalne pomoći u iznosu od 400 KM, taj dan će se uputiti pješke prema granici u Orašju, zato što, tvrde, žele napustiti BiH, jer u njoj sa ovakvom vlasti nema života.