BIH

Građani Doboj Juga na protestima: Imamo i mi Lipovaču!

Načelnici dali rok do 10. Januara 2015. da položi račun o utrošku pomoći za poplavljene

M. Čabrić

19.12.2014

Nezadovoljni građani ostali su pri ranijim zahtjevima. Od općinske načelnice Jasminke Begić traže da pismeno položi račun o utrošku 420.000 KM pomoći za poplavljene. Istovremeno zahtijevaju i precizan izvještaj o podjeli humanitarne i druge pomoći koja je stigla za poplavljene građane Doboj Juga.

- Pomoć nije pošteno i pravedno dijeljena. Neki su dobili hiljade pomoći, a nisu gore prošli od mene. Dobio sam jedan nekvalitetan ležaj koji je propao odmah,  kantu boje za zidove i 200 eura pomoći iz Turske. Ništa drugo. Šteta na objektu je velika. Do sad sam uložio 12.000 maraka i sumnjam da ću ikada dobiti taj novac od nekoga kao obeštećenje - kaže Taib Robeli iz Matuizića.

doboj-jug-prot-19-12

Foto: Avaz (Nezadovoljni građani najavili blokadu Općine i saobraćajnica)

Kako nam je kazala Ramiza Hasanić iz Mravića, gledala je šta je stizalo humanitarne  pomoći.

- To je preko noći samo nestajalo iz Doma kulture u Mravićima kojeg načelnica sada, protiv naše volje hoće da proda privatniku- priča Hasanić.

Općinska načelnica Jasminka Begić (SDP) negira optužbe. Kaže da je radila po zakonu i uvela red u lokalnu administraciju.

- Nekom to ne odgovara. Uglavnom malom broju građana, pa su iskoristili humanitarnu pomoć da bi to predstavili kao moj rad koji nije dobar i kako nisam odgovorna - kaže Begić.

S druge strane nezadovoljni građani ističu kako, sve dok ne dobiju obrazloženje o utrošku sredstava imaju razloga da sumnjaju. Načelnici su dali rok do 10. januara naredne godine da pismeno obrazloži način utroška sredstava za poplavljene.

sabahudin-sinanovic

Foto: Avaz (Sabahudin Sinanović iz Mravića)

- Blokiraćemo i rad Općine. Blokiraćemo i saobraćajnice. Neko se mora pozabaviti s nama. Ovo su zadnji mirni protesti. Bolje nam je  u Zenici nego ovdje jer zima ide i nemamo šta izgubiti - kaže Sabahudin Sinanović iz Mravića.