BIH

Otvorena prva pasivna kuća u BiH

Projekat od historijskog značaja

Z. Ka.

19.12.2014

Prva pasivna kuća u BiH otvorena je danas u sarajevskoj općini Stari Grad na Kovačima. Otvorenju su prisustvovali načelnik Općine Ibrahijm Hadžibajrić, Kemal Čolak, direktor firme „Promo“ koja je investitor i izvođač radova.

Kako je kazao Hadžibajrić, kuća je u vlasništvu općine i ona će biti ogledni primjerak u narednih 12 godina jer će se koristiti kao eksponat. Veličina kuće je 103 metra kvadratna, a jedan kvadrat košta oko 1.500 KM.

Prema riječima Čolaka, mladi inžinjeri građevine i arhitekture koji rade u 18 različitih kooperantskih firmi pomogli su svojim projektima u izgradnji ove kuće.

- Ovo je historijsko građevinski projekat za BiH. Kuća će trošiti do 20 puta manje energije za hlađenje, zagrijavanje, ventilaciju i sanitarnu vodu u odnosu na kuće građene u klasičnom sistemu. Prema tome maksimalna potrošnja za četveročlanu porodicu u jednoj godini neće iznositi više od 300 KM – kazao je Čolak, i dodao da već imaju mnogo zainteresiranih klijenata.

Među 18 firmi koje su pomogle u izgradnji je i Landscape studio „Avliya“. To je prvi studio koje se bavi pejzažnom arhitekturom u našoj zemlji. Na projektu su radili arhitekti Nadir i Nejra Spahić, Mirna Krpo, a dizajn je radila Minela Džananović.

- S obzirom da pejzažna arhitektura još nije afirmisana u tolikoj mjeri u našoj zemlji, mi smo zaista ponosni jer smo radili na prvoj kući budućnosti – kazao je Nadir Spahić, mladi arhitekta.

Kuća je rađena na principu vrhunske toplotne izolacije, a izvori energije koje koristi su obnovljivi i na taj način smanjuju potrošnju.