CRNA HRONIKA

Jednomjesečni pritvor za petero uhapšenih u akciji "Taxi"

Na prijedlog Tužilaštva Distrikta

S. Z.

19.12.2014

Postupajući po prijedlogu Tužilaštva Brčko distrikta BiH Osnovni sud u Brčkom odredio je jednomjesečni pritvor prema pet lica zbog sumnje da su se tokom godine na ovom području i šire  protivpravno bavili prodajom opojnih droga, heroina i marihuane.  

Narednih 30 dana u pritvorskoj jedinici će provesti Emir Nuhanović ( 29 ), Anuel Salčinović ( 31 ), Igor Ružić ( 35 ), Alen Tirić ( 27 ) i Sabrina Pehlić – Jukić ( 25 ), iz Brčkog.

Oni se sumnjiče se da su tokom godine sve do prije tri dana kada su lišeni slobode u policijskoj akciji "Taxi",  kupovali, držali, prenosili, posredovali u prodaji te prodavali heroin i marihuanu.

- Preduzetim istražnim radnjama utvrđena je osnovana sumnja da su osumnjičeni s ciljem  prodaje opojnih droga krajnjim korisnicima s područja Brčko distrikta dostavljali marihuanu u paketićima  težine od 0,73 do 9,60 grama. Dosadašnji rezultati istrage, uključujući tu i dokaze prikupljene u okviru akcije pokazuju da su se neki od njih (A.S. i  I.R ) bavili i prodajom heroina u količinama od 10 do 22 grama. Osim na području Brčkog  sumnja se da su heroin prodavali i za kupce sa područja FBiH i Republike Hrvatske - navodi se u saopćenju brčanskog tužilaštva, koje potpisuje glavni tužilac Zekerija Mujkanović.

Ocijenjeno je da postoji opasnost da će osumnjičeni ukoliko ostanu na slobodi ponoviti krivično djelo, s obzirom na učestalost radnji za koje se sumnjiče te je sud u cijelosti prihvatio prijedlog tužilaštva i odredio jednomjesečni pritvor.