DIJASPORA

Danske familije donirale minibus djevojci u BiH

HUMANOST Rene i Mej-Brit Sigvartsen ne prestaju pomagati

Autor:V. BAŠIĆ

19.12.2014

Rene i Mej-Brit Sigvartsen proglašeni su humanistima 2011. godine zbog predanog rada na prikupljanju humanitarne pomoći upućene najugroženijoj kategoriji stanovništva BiH. Ovaj bračni par je proteklih desetak godina u BiH odvezao privatno pomoć vrijednu više od 30 miliona danskih kruna, čime se ne mogu pohvaliti ni mnoge velike humanitarne organizacije.

Direktno uručeno

Sve te donacije uručene su direktno onima kojima su bile najpotrebnije i nikada nije korišten nikakav posrednik, tako da su uvijek bili sigurni da su donacije u pravim rukama.

Krajem novembra ovaj bračni par humanista ponovo je bio u našoj domovini. Tim odlaskom usrećili su jednu hendikepiranu djevojku doniravši joj specijalno građen minibus.

Bio je to dovoljan razlog da ih posjetimo u njihovom domu u danskom gradu Vejenu i upitamo ih o čemu se radi.

soren-kapel

Foto: Avaz (Soren Kapel)

- Naš dugogodišnji prijatelj Soren Kapel prije sedam godina obolio je od teške i neizlječive bolesti koja mu je potpuno oduzela tijelo i vezala ga za invalidsku postelju. Od zdravog i snažnog čovjeka postao je invalid koji može pokretati samo oči. Dok je mogao pokretati i ruke koristio je minibus, posebno za njega napravljen prije šest godina. Sada je uz pomoć danske države nabavio novi minibus, a svoj donirao djevojci Biljani Vukadinović iz malog sela kod Bosanske Dubice. Učinio je to na našu preporuku jer Biljanu poznajemo već dugo godina, a moja supruga i ja smo joj mnogo pomogli doniranjem električnih kolica koja su joj život učinila lakšim - priča Rene.

rene-sigvartsen

Foto: Avaz (Rene Sigvartsen)

Kaže i da im je ona zahvalila na najbolji način jer je završila studij prava. Donator Soren Kapel i njegova supruga Anet bili su odlučni da s njima krenu na put i lično uruče vozilo Biljani.

- Problem je bio što Soren sa svijetom komunicira putem posebnog kompjutera gdje očima ispisuje slova koja kompjuter transformira u riječi koje se jasno čuju. Bilo je mnogo problema u putu, ali sve smo ih prevazišli, uručili donaciju i evo sretno se vratili u Dansku - dodaje Rene.

rene-i-maj

Foto: Avaz (Rene i Mej)

Mej-Brit Sigvartsen, Reneova supruga, za "Dnevni avaz" je rekla da je put bio težak i naporan, dug gotovo 4.000 kilometara.

- Za nas dvoje to nije predstavljalo problem, ali smo strahovali kako će Soren sve to izdržati. Donirani minibus, koji je generalno pregledan i doveden u savršeno stanje u firmi MAN iz Esbjerga, u kojoj ja radim, vozio je Rene, a ja i Anet smo se smjenjivale u vožnji novog Sorenovog kombija. Prenoćili smo u Regensburgu jer smo preko interneta našli hotel koji može primiti ovako teško hendikepiranu osobu - govori Mej-Brit.

Paket hrane

Razlog je, dodaje, što se, osim izrazito teških i glomaznih invalidskih kolica, mora nositi i druga oprema, od lifta za dizanje, respiratora putem kojeg Soren diše, pa do paketa hrane koju prima direktno u želudac putem sonde.

Sve smo to razriješili, uručili donaciju i napokon se sretno vratili kući, rekla nam je na kraju Mej-Brit.

Zahvalnost osoblju hotela

- Ovim putem želim izraziti zahvalnost i osoblju hotela u Bosanskoj Dubici koji su učinili mnogo toga da u njemu možemo boraviti - rekla je Mej-Brit.