CRNA HRONIKA

Suspendovano osam policajaca u Srednjebosanskom kantonu

Borba protiv korupcije u policijskim redovima

D. P.

19.12.2014

Borba protiv kriminala i korupcije, čini se, u Srednjebosanskom kantonu ušla je u sasvim novo doba. Policija, odnosno uglavnom Federalna uprava policije, sve se više bavi kriminalom u vlastitim redovima, pa je tako ove sedmice Ministarstvo unutrašnjih poslova SBK suspendovalo čak osam policajaca zbog zlupotrebe ovlasti.

Šestorica su suspendovana u Bugojnu, a po jedan u Kiseljaku i Travniku.

 - Na ovaj način pokazujemo jasno opredjeljenje za borbu protiv korupcije u vlastitim redovima - rekao je novinarima Rusmir Prohan, portparol MUP-a SBK.

Podsjetimo, nakon akcije FUP-a u Bugojnu, kada su među ostalim privedeni i policijski službenici koje sumnjiče da su organzovali prijevare na štetu osiguravajućih društava, ovih dana jhe priveden i inspektor Policijske uprave Travnik, kojeg se tereti da je pomagao kriminalcima iz Kiseljaka, odnosno da je 2008. godine kriminalnoj grupi iz Kiseljaka prodao ručnu radio-stanicu, te da je istoj kriminalnoj grupi 2010. godine pružio direktnu pomoć prilikom bjekstva i skrivanja.

Iz MUP-a SBK pozivaju građane da im prijave ukoliko imaju saznanja o bilo kakvim kriminalnim aktivnostima, pa i ukoliko su u njih uključeni policijski službenici.