DIJASPORA

Najmlađa u bh. reprezentaciji

Amna Lihović, nogometašica iz Švedske

M. KAPETANOVIĆ

19.12.2014

Prije sedam godina imao sam priliku da mi sagovornica bude, kako su je tada zvali, "nogometno čudo od djeteta" Amna Lihović. Od tada nismo se više sretali, niti sam imao uvida u njenu nogometnu karijeru sve do avgusta.

amna-lihovic

U  najdražem dresu

Naime, u izvještaju s nogometne utakmice u Zenici između ženskih reprezentacija BiH i Farskih Otoka pročitao sam kako je u drugom poluvremenu ušla Amna Lihović, koja je po lijevoj strani  "promiješala" gostujuću odbranu, dodala loptu Alisi Spahić, koja zabija gol i osigurala pobjedu naše reprezentacije.

A kako je Amna dospjela do A selekcije ženske nogometne reprezentacije naše zemlje?

Za njeno nogometno znanje saznali su u Nogometnom savezu BiH iz novinskih napisa, videosnimaka, od stručnjaka koji su vodili timove u kojima je igrala, te su odlučili da je pozovu u selekciju U-17. S obzirom na to da je rođena u Švedskoj i igrala za švedsku reprezentaciju, bili su potrebni dokumenti da bi mogla igrati za bh. reprezentaciju.

amna-u-akciji

U karakterističnom prodoru

Svu proceduru veoma brzo odradili su nadležni u NSBiH i Amna je sretna dočekala da obuče dres BiH. U tom rangu nije se dugo zadržala, preskače U-19 i dobiva poziv za A selekciju. U tom momentu postaje najmlađa reprezentativka. Debitira u Zenici kada naša selekcija igra protiv Farskih Otoka.

Odlična učenica

Ova skromna djevojka, odlična učenica, pohađa gimnaziju - smjer nogomet, a već je odlučila da studira medicinu i želja joj je da bude anestetičarka. Igra za Geteborgs DFF, koji se takmiči u drugoj diviziji i jedna je od najboljih nogometašica u timu.  

Ibrahimović i Pjanić

Amna je potvrdila ono što mi je, ustvari, rekla prije sedam godina, da je njen nogometni uzor i danas Zlatan Ibrahimović. Što se tiče „Zmajeva", za nju je najbolji Miralem Pjanić.