CRNA HRONIKA

Saud Nišić pušten na slobodu nakon saslušanja

Policija izvršila privođenje zbog izazivanja opće opasnosti

A. ALJIMI

19.12.2014

Sarajevski policajci uhapsili su Sauda Nišića (26) iz Foče, koji je od ranije poznat policiji, a koji se sumnjiči da je namjerno zapalio Audi A6 te sprat kuće uglednog sarajevskog privrednika Zorana Troboka u naselju Vraca.

Nišić se tereti za krivično djelo izazivanje opće opasnosti. Osumnjičeni je nakon saslušanja predat u Odsjek za zadržavanje uhapšenih MUP-a Kantona Sarajevo.

O prednjem je obaviješten tužilac Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu,a istražitelji nastavljaju raditi na rasvjetljavanju ovog slučaja.

Postupajući tužilac je nakon što je Nišić dao izjavu naredio da ga puste na slobodu. Kako saznajemo Nišić je bio među više od 10 osoba koje su bili uhapšene zbog sumnje da imaju veze sa podmetanjem požara. On je odveden na poligraf gdje je ustanovljeno da govori istinu nakon čega je pušten na slobodu.

Podsjećamo da se Nišić sumnjiči da je u Banjalučkoj ulici na broju 13 oko 3. 20 sati podmetnuo požar i zapaljen automobile odakle se vatra proširila i na porodičnu kuću Troboka.  

548d7547-584c-4ac0-888b-4ae6b0765237-pozar-grbanica-banjalucka222

Brzom intervencijom pripadnika Profesionalne vatrogasne brigade KS spriječeno je ozbiljnije oštećenje objekta zbog plinskog seta, koji je bio udaljen svega jedan metar od automobila u plamenu.

Zoran Trobok vlasnik je ugledne projektanske firme "TZI-Inženjering". Glavna djelatnost firme je projektiranje saobraćajnica, mostova, vijadukta, tunela. "TZI-Inženjering" pruža konsultantske usluge Vladi, ministarstvima, agencijama, Delagaciji EU u BiH, Svjetskoj banci (WB), Evropskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD), Evropskoj investicionoj banci (EIB), Agenciji za međunarodni razvoj Sjedinjenih Američkih Država (USAID)...

Nakon paljevine u izjavi za „Dnevni avaz“ Trobok je kazao da ne zna ko je i s kakvim motivom počinio ovaj čin, te da nema nikakve veze s kriminalnim miljeom, da njegova firma izuzetno dobro posluje, da nikome ne duguje novac te da mu niko nije prijetio ili tražio reket.