BIH

Usvojena Odluka o zaduživanju od 1,5 miliona KM

Održana 1.vanredna sjednica Skupštine Livanskog kantona

Al. Ka.

19.12.2014

Danas je u Tomislavgradu na 1. vanrednoj sjednici Skupštine Livanjskog kantona u novom sazivu na razmatranju bila samo jedna tačka dnevnog reda koja je sa 17 glasova za i usvojena dok su 2 zastupnika bila suzdržana a njih 6 odsutnih sa sjednice.

Radilo se o Prijedlogu odluke o prihvaćanju kreditnog zaduženja Kantona 10. (Livanjskog) prema FBiH iz sredstava dodatnog finansiranja po osnovu IV Stand by aranžmana s MMF.

“Prihvatili smo ponuđeno zaduženje u iznosu od 1.534.000 KM ponuđenih nama zbog prispjeća na naplatu nekoliko ranije podignutih kredita i zbog očuvanja likvidnosti proračuna u 2015.godini. Radi se o povoljnom kreditu s rokom otplate od 5 godina, grejs periodom od 3 godine i kamatom od 1,08% koja je promjenjljiva. Uvjeti su daleko povoljniji nego u komercijalnim bankama” , obrazložio je potrebu za usvajanjem odluke ministar finansija u još uvijek staroj Vladi LK, Stipan Šarac, dodajući da su i drugi kantoni iskoristili ovu priliku na prijedlog federalnog Ministarstva finansija.

Nakon ove  sjednice ispada da je novi saziv Skupštine LK, koji još nije odredio ni ko je predsjednik a ko zamjenici istog, kao prvi radni zadatak imao zaduživanje kantona koji je i onako zadužen, po mnogima i previše kako bi opstao bez urušene privrede, slijedeći tako dosljedno više nivoe vlasti u kojima već godinama odlučuju uglavnom iste stranke kao i u LK.

odluka-o-zaduzenju-od-1-5-miliona-km