BIH

Šarić ostaje nastavnica, djeca u ponedjeljak u klupama

Prekida se trodnevni bojkot nastave u Radinovićima

V. BEGUNIĆ

19.12.2014

Nakon što su protekla tri dana učenici mješovitog prvog i drugog razreda Područne osnovne škole u zeničkom selu Radinovići bojkotirali nastavu zbog otkaza nastavnici, današnjom serijom sastanaka u resornom ministarstvu obrazovanja Zeničko-dobojskog kantona postignut je dogovor da nastavnivca Aida Šarić okonča nastavni proces do kraja polugodišta.

- Prihvatili smo zahtjeve roditelja, jer je najvažnije da se djeca vrate na nastavu, a daljnju ćemo proceduru provesti u skladu sa zakonom i rješenju inspekcije Ministarstva. Mada, ja i predsjednik Školskog odbora ne slažemo sa stavkom i da nismo imali odobrenje za ponovno raspisivanje konkursa - rekao je Mahir Arnaut, direktor OŠ "Arnauti", u sklopu koje i djeluje ova škola.

To, praktično, znači da bi nastavnica Šarić mogla svoj zadržati posao do 15. avgusta, ali i da bi Medina Čajdrić, koja je tvrdi da je bila najbolji kandidat na prvom konkursu, mogla u drugom polugodištu raditi.

- Ohrabrena sam reakcijom ministra Mirka Trifunovića i njegovih saradnika. Slučaj se mora riješiti u skladu sa Pravilnikom o kriterijima za bodovanje, jer su sve oči uprte u nas dvije, koje smo pokrenule ovu borbu. Ljudi se boje i žaliti, pa bi naš poraz bio i negativna poruka, ali i poziv na masovno kršenje utvrđenih kriterija od strane ostalih direktora - ističe Čajdrić. 

Konkurs nije trebalo ponoviti

Podsjetimo, Ministarstvo je naložilo školskom odboru da postupi po njihovom rješenju, po kojem su samo trebali ispraviti nepravilnosti i izvršiti novo bodovanje po prvom konkursu. Ali, u školi su se odlučili poništiti cijeli konkurs i raspisati novi. Kako za ponovljeni konkurs nisu tražili, a samim tim ni dobili saglasnost od Ministarstva, ministar Trifunović ga, kako nam je kazao, smatra i nelegalnim.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.