GLOBUS

OSVETA ZA POKOLJ UČENIKA Pakistanska vojska likvidirala 59 militanata

Bježali su i ostavili mrtva tijela svojih saučesnika

Autor:(D. K.)

19.12.2014

Pakistanska vojska ubila je iz zasjede 32 militanta u jednoj dolini nedaleko od granice s Afganistanom i 27 u drugim sukobima četiri dana nakon talibanskog masakra nad djecom, saopćila je vojska u petak.

Zasjeda je postavljena u noći na petak u sjeverozapadnoj dolini Tirahu u Hiberu, jednom od glavnih krijumčarskih pravaca za oružje i pobunjenike između Afganistana i Pakistana, prenosi Jutarnji list.

- Snage sigurnosti postavile su zasjedu... Teroristi su bježali i ostavili mrtva tijela svojih saučesnika - navodi se u saopćenju.

Vojska vodi ofanzivu protiv talibanskih pobunjenika u Hiberu i u regiji Sjevernog Vaziristana, također na granici s Afganistanom. Operacije su pojačane nakon što su talibani u utorak ubili 131 učenika, devet učitelja i jednog vojnika u školi u Pešavaru kojom upravlja vojska. To je bio najsmrtonosniji napad u Pakistanu ikada, a nakon njega je vlada odlučila ukinuti šestogodišnji moratorij na pogubljenja.

U skladu s tom odlukom, pripremaju se pogubljenja vješanjem osuđenih terorista. Najmanje 17 militanata osuđenih za bombaške napade i masovna ubojstva bit će pogubljeno u zatvorima u Ravalpindiju, Lahoreu i Faisalabadu idućih sedmica, rekli su zatvorski dužnosnici.