NOGOMET

Elvir Rahimić: I u Brazilu se osjetilo da nešto ne štima u svlačionici

Bivši reprezentativac naše zemlje

Autor:M. TANOVIĆ

19.12.2014

Ne postoji navijač Bosne i Hercegovine kome spomen njegovog imena neće izazvati emocije. Čovjek iz naroda, fudbaler kojem slava nikada nije promijenila razmišljanje i životne navike i Bosanac koji je za svoju zemlju uvijek bio spreman dati i više nego što može. On je Elvir Rahimić.

Kakav je bio kao fudbaler, nekadašnji veznjak reprezentacije BiH takav je ostao kao i trener.  Nakon Svjetskog prvenstva, na koje ga je selektor Safet Sušić poveo u svojstvu člana stručnog štaba, Rahimić se vratio u svoj klub, moskovski CSKA, gdje radi u stručnom štabu.

Izgubili naboj

- Radim sa prvom ekipom. Za sada se moj angažman svodi na to da radim ono što mi prvi trener kaže. Idem polako, korak po korak. U BiH sam završio školovanje za B i A-licencu. Sada čekam da krenem po profesionalnu. Ono što mi mnogo pomaže je što radim u klubu u kojem sam veoma dugo, što znam šta se radi i kako se radi, tako da mi prelazak od igrača do trenera nije pao bolno - kaže Rahimić.

Elvir pomno prati dešavanja u našem nacionalnom timu i tvrdi da ga sunovrat koji smo doživjeli nakon Mundijala, nije previše iznenadio. Naime, kao član stručnog štaba selekcije BiH u Brazilu, osjetio je da tu nešto ne štima.

- Možda se izvana to nije vidjelo, ali se unutra osjetilo da atmosfera nije najbolja, među trenerima, između igrača, pa i u odnosima između fudbalera i trenera... Nešto nije valjalo. Igrači su izgubili naboj koji ih je krasio prethodnih godina, a atmosfera je, očito, bila loša. Mislim da će novi selektor najviše posla imati upravo u tom segmentu, da psihički podigne igrače. Očito je da, kada postoji voljni moment, možemo pobijediti svakoga, ali da smo, kada ga nema, slabi - tvrdi Rahimić.

Fudbalska legenda

Mehmeda Baždarevića, kaže, cijeni, a u vezi s informacijama da važi za kandidata za njegovog pomoćnika u stručnom štabu, tvrdi da je zainteresiran za to.  

- O Meši sam čuo sve najbolje, fudbalska je legenda i vjerujem da će znati šta treba odraditi. A o priči da sam kandidat za njegovog pomoćnika, mogu reći samo to da sam spreman odgovoriti na svaki poziv iz domovine. Bio bih presretan kada bi se to desilo. Svaki trener bi to volio, raditi u reprezentaciji, a mislim da bih imao šta ponuditi, tim prije što imam odličan odnos s igračima i što me cijene. I znam sve što se dešavalo i dešava u ekipi - kaže Rahimić.

Odmah bih vratio Misimovića

Zanimalo nas je šta Elvir misli o oproštaju Zvjezdana Misimovića, čiji je odlazak iz tima, prema mišljenju mnogih navijača BiH, drastično oslabio naš tim.

- Da se ja pitam, odmah bih ga vratio u reprezentaciju. Više je nego očito da je njegov oproštaj ostavio veliku rupu u ekipi. Da on još igra, sigurno bi sve bilo drugačije. Zvjezdan još može doprinijeti timu - tvrdi Rahimić.