NOGOMET

Svaka čast Mesiju i Ronaldu, ali Maradona će ostati nenadmašan!

Andrea Karnevale, bivši reprezentativac Italije i zvijezda Napolija i Rome, za "Avaz"

Almir SOKOLOVIĆ

19.12.2014

Uživam gledati utakmice na kojima igra Miralem Pjanić. Često iz Udina znam otići u Rim samo da bih vidio Pjanića na djelu. U više navrata sam se kući vraćao pod dojmom da sam imao priliku gledati jednog od najvećih igrača u Seriji A. Često prijateljima znam kazati da je Pjanić čarobnjak s loptom.

Tako je o našem reprezentativcu i igraču italijanske Rome Miralemu Pjaniću rekao Andrea Karnevale (Carnevale), bivši osvajač bronzane medalje na Svjetskom prvenstvu 1990. godine u Italiji te nekadašnja zvijezda Napolija i Rome.

Sjajni Dijego

Karnevale je trenutno skaut za mlade igrače u Udinezeu. S Napolijem je u eri Dijega Maradone (Diego) krajem osamdesetih godina prošlog stoljeća osvojio dvije titule prvaka Italije, Superkup Italije i Kup UEFA.

 

karnevale-19

 

Karnevale u društvu Maradone: Zajedno pronijeli slavu Napolija

U vrijeme održavanja Mundijala 1990. godine Karnevale je imao maler da izgubi mjesto u timu "Azura" u duelu sa Salvatoreom Totom Skilačijem (Schillaci), koji je sa šest golova u sedam utakmica bio najbolji strijelac Svjetskog prvenstva.

Skilači je nakon tog mundijala nestao s nogometne mape svijeta te je više rekreativno igrao u Japanu.

- Kod selektora Azelija Vičinija (Azeglio Vicini) bio sam prvotimac. U prvoj utakmici naše grupe protiv Austrije igrao sam do 75. minute i tada me je zamijenio Skilači. Tri minute poslije donio nam je pobjedu i mene je izbacio iz startne postave. Kasnije je sve poznato, on je briljirao te se, nakon Mundijala, kratko zadržao u Juventusu i Interu i otišao u tada nogometno nezanimljivi Japan - kaže Karnevale.

Sa Maradonom te s Brazilcima Karekom (Careca) i Alemaoom ste briljirali u to vrijeme. Do tada nepoznati Napoli uzdigli ste u visine. Stizali su trofej za trofejom... Jeste li u kontaktu sa Maradonom?

- Nedavno smo se vidjeli u Napulju kada je dolazio na utakmicu s Fiorentinom. Naravno, podsjetili smo se na dane kada smo vodili velike borbe sa Milanom i Juventusom, prisjetili smo se dva meča finala Kupa UEFA s njemačkim Štutgartom. Bilo je to odlično druženje.

Maradonu smo na terenu gledali, kakav je Mali Zeleni izvan terena?

- Veoma zabavan i omiljen u društvu. Dijego je, gdje god bi se pojavio, uvijek bio glavna faca. Naravno, s razlogom, jer se, osim što je bio veliki igrač, znao i dobro zabaviti. Uvijek je bio u centru pažnje svih, novinara, ljepotica... Jedan je Dijego.

Sada uživamo u igrama Lea Mesija (Messi) i Ronalda, gdje su oni u utrci sa Maradonom za najboljeg igrača svijeta svih vremena?   

- Svaka čast Mesiju i Ronaldu, ali Maradona će ostati nenadmašan! Zaista to mislim, jer se nakon Maradone više nije rodio igrač njegovog kalibra. I Mesi i Ronaldo su postizali velike golove, ali Maradona je najveće. Mislite da bi Mesi i Ronaldo mogli postići onakav gol Englezima kao što je to uspio Maradona!? Čisto sumnjam...

Spomenuli ste Pjanića, drago nam je da ga svrstavate među zvijezde Serije A, a gdje je tu mjesto za drugog Bosanca iz Rima Senada Lulića?

- Kada sam jednom prilikom s vašim menadžerom iz BiH Nusretom Jašarijem išao da gledamo derbi Roma - Lacio, on mi je skrenuo pažnju na Lulića. Vidio sam da se radi o modernom bočnom igraču, koji zna postići i gol. Bilo je to na finalu Kupa Italije u Rimu prošle godine. Lulić je, također, zanimljiv igrač.

Zbog čega je klupski nogomet u Italiji posljednjih godina u krizi? Milan, Juventus, pa i Napoli i Roma, daleko su od same završnice evropskih takmičenja.

- Razlog je novac! Klubovi iz Engleske, Španije i Njemačke, pa i Pari Sen Žermen u Francuskoj, ulažu mnogo više novca u pojačanja od italijanskih. Zato se i događa da dugo nije zabilježeno da neki klub s Apenina osvoji trofej ili igra u finalu.

Posjeta BiH

Juventus je dominantan u Seriji A. Može li Vaša Roma sa Pjanićem i Totijem (Totti) konačno smaći "Staru damu" s trona?

- Veoma teško, ali bih, iskreno, volio. To bi bilo dobro i za italijanski nogomet, iako je Juventus za nijansu kvalitetniji. Roma će u subotu biti na ispitu protiv Milana. Upravo sa prijateljima dogovaram da idemo na utakmicu u Rim.

Kada Vas možemo očekivati u BiH?

- Kada bude Italija igrala neku utakmicu protiv vaše reprezentacije, a možda i ranije dođem s Jašarijem na neki meč u Sarajevo. Volio bih posjetiti BiH, jer sam osoba koja uživa na putovanjima, a u Bosni nikada nisam bio - kazao je Karnevale.

Njemačka bez premca

Vjerujemo da ste pratili Mundijal u Brazilu. Kakvi su Vaši dojmovi nakon trijumfa Njemačke?

- Zaslužen je trijumf Njemačke. Nema se tu šta kazati... Od prve utakmice do finala s Argentinom bili su dominantni, bez premca. I sada, nakon Brazila, oni igraju najkvalitetnije. To pokazuju već nekoliko godina - kaže Karnevale.

Dopada mi se Murinjo

Ko je u ovom trenutku trener nad trenerima u svijetu?

- Žoze Murinjo! Dopada mi se kako Portugalac radi. Nije bezveze dobio nadimak "Special one". Zaista je fenomenalan. Murinjo ima nešto što ostali treneri nemaju, a to je da je jednako zanimljiv na klupi i izvan nje. Meni je najbolji - kazao je Karnevale, koji je podvukao da svjetska javnost treba obratiti pažnju na Brazilca Lukasa Evenđelistu (Lucas Evangelista), koji igra za Udineze, a prema njegovom mišljenju, velika je nada.