NAUKA

Zabrinjavajući dokazi: Planeta se zagrijava

Godišnji izvještaj "Arctic Card"

(Mi. K.)

19.12.2014

Neki od podataka koje su ove godine zabilježili naučnici pokrenuli su novi val zabrinutosti oko globalnog zagrijavanja - a zabilježili su rekordno visoke temperature na Aljasci, ispodprosječnji snježni pokrivač širom Arktika i preveliko topljenje leda tokom ljeta na Grenlandu, piše AFP.

Godišnji izvještaj "Arctic Card" koji sastavljaju 63 naučnika iz 13 zemalja od 2006. ažurira se svake godine, a ovogodišnji je objavljen u srijedu.

Temperature zraka na Arktiku nastavile su rasti u odnosu na prosjek posljednjih 30 godina, a temperature zraka pokazatelj su regionalnih i globalnih promjena.

Dolazi do promjena u staništima polarnih medvjeda koji se bore za opstanak u uvjetima s manje leda.

"Klimatske promjene imaju nerazmjeran učinak na Arktik. U posljednjih 30 godina postao je zeleniji, topliji, dostupniji za utovar, ekstrakciju energije i ribolov", objasnio je Craig McLean i dodao kako te promjene zbog porasta stakleničkih plinova stvaraju velike izazove.

U posljednjem izvještaju koje je obuhvatilo razdoblje od oktobra 2013. do septembra 2014. zabilježene su, među ostalim, krajnje niske temperature na istoku Sjeverne Amerike i u središnjoj Rusiji, ali i neobično topli zrak na Aljasci i u sjevernoj Europi.