CRNA HRONIKA

Dacić, Zornić i Džan oslobođeni optužbi

ravosnažna presuda Apelacionog vijeća Suda BiH

Autor:Am. KOVAČ

19.12.2014

Apelaciono vijeće Suda BiH izreklo je prvosnažne oslobađajuće presude vlasnicima hotela “Exclusive” u Rajlovcu, braći Hamdi Daciću i Harisu Zorniću (ranije Ljutvija Dacić) te Ačiku Džanu (Acik Can), koji su se optužnicom teretili za organizirani kriminal u vezi s trgovinom drogom i pranjem novca.

Imovinska korist

Podsjećamo, prvostepenom presudom od 31. januara ove godine Hamdo Dacić oslobođen je optužbe, dok je Haris Zornić bio osuđen za krivično djelo pranje novca na pet godina zatvora, a suoptuženi Ačik Džan za pranje novca i neovlašteni promet opojnih droga na jedinstvenu kaznu od dvije godine i šest mjeseci.

Zornić je tada oslobođen optužbi za krijumčarenje droge.

Prvostepenom presudom od Zornića i pravnog lica "Majorka" rješenjem Suda oduzeta je imovinska korist stečena izvršenjem krivičnih djela u iznosu od 1.659.643 KM, a pravno lice "Majorka" osuđeno je na novčanu kaznu od 100.000 KM.

No, pravosnažnom presudom imovina od Zornića neće biti oduzeta niti će "Majorka" platiti novčanu kaznu.

Hamdo Dacić se, nakon izricanja provstepene presude, s obzirom na to da je za njim postojala potjernica Interpola Italije, predao policiji na Graničnom prijelazu Mehov Krš između Srbije i Crne Gore.

Optužnicom u Italiji tereti se da je prenosio novac koji potječe od prodaje droge.

Počelo suđenje

- Moj brat se, kao što sam ranije rekao, predao, jer je nevin i želi da to završi. Obnovljeno suđenje mu je počelo i mi očekujemo da će do kraja januara naredne godine biti okončano i da će on biti oslobođen te da će se tada vratiti u BiH - kazao je u izjavi za "Avaz" Haris Zornić.