CRNA HRONIKA

Majka zlostavljanih djevojčica: Ako je imalo čovjek, neće se vratiti kući

Uoči odluke o pritvoru osumnjičenom za pokušaj silovanja kćerki

M. Zgonjanin

19.12.2014

Okružno tužilaštvo iz Banje Luke zatražilo je u srijedu produžavanje pritvora za Rajka D. (56) iz Prijedora, koji se sumnjiči da je od 2004. do 18. novembra 2014. godine u više navrata pokušao da siluje svoje kćerke, maloljetnu M. D. (17) i stariju V. D. (24). Pritvor je zatražen zbog bojazni da će utjecati na svjedoke, ponoviti krivično djelo ili čak dovršiti pokušano krivično djelo.

Osjetljiv predmet

Jelena Popović, portparol Okružnog suda u Banjoj Luci, potvrdila je jučer da je održano ročište na kojem se razmatrao prijedlog o produžavanju pritvora za R. D. i da će odluka biti donesena najkasnije danas. Ukoliko pritvor ne bude produžen u predmetu koji je, prema našim saznanjima, okvalificiran kao “vrlo osjetljiv”, Rajko D. bi već danas mogao biti pušten kući.

Njegova nevjenčana supruga M. S., s kojom je u zajednici proveo punih 27 godina, kaže da više ni od čega ne strahuje pa ni od supruga.

- Što ću strahovati? Šta treba da bude, nek’ bude. Imam sinove. Oni neće dati na mene - kazala nam je M. S.
 

majka-ms

Nevjenčana supruga ljuta (Foto: D. Stojnić)


Na pitanje hoće li, ukoliko se on vrati, ona napustiti kuću, M. S. je samo slegnula ramenima. Kazala nam je da su je u međuvremenu posjetili radnici Centra za socijalni rad. Mlađa kćerka je kod kuće i nije izmještena na neku drugu lokaciju. Starija kćerka, mada se ona toga ranije plašila, neće povući svoj iskaz. Vidno nervozna, kaže i da je ljuta na mlađu kćerku.

- Upala je u loše društvo, ko zna s kim se druži. Zabranila sam joj izlaske u grad, oduzela sam joj mobilni telefon, a zaprijetila sam joj i da, ukoliko tako nastavi, neće više ni u školu ići. I od nje dižem ruke dok se ne nauči pameti - ogorčena je M. S.

Ranije osuđivan

Čovjeku koji je, zbog sumanutog pokušaja silovanja svojih kćerki, srušio i njen svijet, poručuje da nije dobrodošao.  

- Ako ga nije sramota, neka dođe. Ako ima imalo savjesti, ako je imalo čovjek, neće doći ovamo radi djece, nas i komšiluka, koji mene, koliko znam, ne krivi nizašta - kaže M. S. te dodaje da zna da je mnogo ranije njen nevjenčani suprug osuđivan, navodno zbog tuče.  

Nevjenčanog supruga u proteklom mjesecu, koliko je u pritvoru Kaznenopopravnog zavoda “Tunjice” kod Banje Luke, prema riječima M. S., niko od porodice nije posjetio.  

Pokušala zaštititi dijete

Naša sagovornica kazala nam je da je ljuta i na pojedine medije. Tvrdi da su neke njene izjave potpuno izokrenuli i da su zbog toga na nju na društvenim mrežama navukli bijes javnosti.

- Pišu da sam tolike godine šutjela, da nisam mogla primijetiti... Kad sam saznala, pokušala sam na sve načine da zaštitim svoje dijete a da to ne izađe u javnost. Nisam joj dala da ide kod oca, da ga masira, da mu pere noge, a ako je to morala, stalno sam to nadzirala. Voljela bih da vidim šta bi neka druga žena uradila na mom mjestu. I ja sam tužna i veoma osramoćena – kaže M. S.