REGION

Dragan Paravinja žilete prvo oblijepio selotejpom, pa ih onda progutao

Rendgenski snimak šibenske Opće bolnice

(A. Vr.)

19.12.2014

Rendgenski snimak šibenske Opće bolnice napravljen u utorak navečer na pacijentu Draganu Paravinji, najpoznatijem zatvoreniku šibenskog zatvora, pokazao je kako u želucu ima - tri žileta. On je, kako neslužbeno se saznaje, nakon postavljene dijagnoze, koja je otkrila uzrok bolova u trbuhu na koje se žalio i zbog kojih je i dovezen u šibensku zdravstvenu ustanovu, hitno prevezen u Zagreb, u bolnicu za osobe lišene slobode u Svetošimunskoj ulici, javlja Slobodna Dalmacija.

Žilete je Paravinja navodno nabavio u zatvorskoj kantini, u kojoj se inače i hrani - uglavnom keksima i tunjevinom - jer je poznato da odbija zatvorsku hranu. Zbog opće slabosti organizma već je jednom bio pacijent zatvorske bolnice u Zagrebu.

Inače, Paravinji se ponovno sudi pred Županijskim sudom u Šibeniku zbog pokušaja silovanja i ubistva maloljetne Drnišanke Antonije Bilić, nakon što je Vrhovni sud djelomično ukinuo presudu od 40 godina zatvora koliko je dobio za to (ne)djelo. No, zbog Paravinjina općeg slabog zdravstvenog stanja nastalog odbijanjem zatvorske hrane, suđenje je zapelo već na početku, a sud je sredinom juna naložio medicinsko vještačenje koji bi trebalo utvrditi je li raspravno sposoban - psihički i fizički - za nastavak sudskog procesa.

Mnogi su sudski izvjestitelji već tada ocijenili kako je Paravinji pošlo za rukom ponovno otegnuti sudski proces na neko vrijeme nakon što mu je propao pokušaj traženja izuzeća predsjednice Sudskog vijeća, sutkinje Nives Nikolac, samog suda, ali i vlastite odvjetnice po službenoj dužnosti Ankice Giljanović. Tada mu je Sud to odbio uz obrazloženje da se radi o zloporabi tog procesnog prava. U tom svjetlu i najnoviji slučaj "gutanja žileta" mogao bi biti vrlo indikativan...

Na pitanje kako je uopće moguće progutati nešto tako oštro kao žilet, bez ozbiljnih, već na prvi pogled vidljivih ozljeda, poznavatelji zatvorskog miljea nam kažu da se žilet, u slučaju kada se on namjerno proguta, najčešće oblijepi selotejpom, koji oštricu učini bezazlenom.

Tako se dogodi da se žilet - ili njegove polovice – izluče iz tijela prirodnim putem, kroz analni otvor, ili se liječničkom intervencijom izvadi iz želuca, javlja Slobodna Dalmacija.

Problem može nastati i ako želučana kiselina u međuvremenu rastvori selotejp, pa je zbog svega jasno zašto je i Paravinja, čim je ustanovljeno o čemu se kod njega radi, hitno stavljen pod odgovarajuću liječničku skrb.