REGION

Ugrađeno prvo vještačko srce u Srbiji

Četrdesetsedmogodišnjem Vladimiru Petkoviću iz Pančeva

(Mi. K.)

19.12.2014

U Kliničkom centru Srbije uspješno je završena prva operacija ugradnje vještačkog srca. Četrdesetsedmogodišnjem Vladimiru Petkoviću iz Pančeva ugrađen je mehanički organ, koji treba da mu pomogne da dočeka transplantaciju srca.

Operacija, koja je počela malo poslije 8 sati prošla je uspješno i bliži se kraju, a Vladimiru novo vještačko srce kuca već 45 minuta.

U operaciji je učestvovalo petnaestak ljudi, a ovu intervenciju predvodio je kardiohirurg Miljko Ristić.

"Veliko olakšanje je što smo završili. Konačno nemam razloga da se plašim da nije proteklo kako treba. Sada preostaje vrijeme postoperativnog perioda", kaže doktor Ristić.

U operacionoj sali bile su i kolege iz Njemačke, koje su bile zadužene za obuku ljekara, koji već imaju iskustva sa ovakvim procedurama.

"Ovakvu operaciju ne možete da uradite sami. Ona zahtjeva timski rad i obučene kardiohirurge. Veliki broj ljudi uvršćen je u ovu vrstu operacije. Bio sam optimista i sve je prošlo kako treba", kaže doktor Miljko Ristić.

Prema njegovim rečima, postojao je strah da pacijent neće dočekati operaciju jer je njegovo srce bilo toliko oslabljeno da nije mogao sam da pređe ni nekoliko metara.

"Ovo je jedini način liječenja. Dobro je da je dočekao operaciju. Srce već 45 minuta radi besprijekorno. Očekujemo najbolje moguće rezultate", kaže doktor Ristić.

Kako kaže, pacijent sa vještačkim srcem može da živi i pet godina, a posle toga mora da se pojavi donor.

Vrijednost aparata koji će zamijeniti biološki organ, a pacijentu produžiti život, je 150.000 evra i donacija je proizvođača.

U timu, koji radi prvu ovakvu operaciju u Srbiji nalazi su i kardiolog Emilija Nestorović, kardiohirurg Sveta Putnik, anesteziolog Dejan Mirković, perfuzer Slavko Kulić, instrumentarka Mira Bogdanović i ostali, piše RTS.