CRNA HRONIKA

Ubice Marije Isabegović 13 godina se kriju u Hrvatskoj

Tužilaštvo TK na tragu je rasvjetljavanja teškog zločina u naselju Talijanuša

Autor:A. HADŽIĆ

19.12.2014

Tužilaštvo Tuzlanskog kantona, nakon punih 13 godina, na tragu je rasvjetljavanja ubistva i identifikacije ubica Tuzlanke Marije Isabegović, koja je u noći 5. septembra 2001. godine ubijena u porodičnoj kući u naselju Talijanuša. Tom prilikom njen suprug Avdo Isabegović brutalno je pretučen.  

Teška trauma

Admir Arnautović, portparol Tužilaštva Tuzlanskog kantona, potvrdio je za “Dnevni avaz” da je Tužilaštvo došlo do određenih dokaza za dvije osobe koje bi se mogle dovesti u vezu s ubistvom Marije te da su u ovom slučaju već poduzete sve zakonom predviđene radnje.

- Radi se o građanima Hrvatske, koji su nam u ovom momentu, nažalost, nedostupni. Redovnim putem, preko nadležnih državnih institucija, a u vezi s našim saznanjima, uputili smo dopis nadležnim institucijama u Hrvatskoj. No, još nemamo povratnu informaciju – kazao je Arnautović.

admir-arnautovic

Arnautović: Upućen dopis Hrvatskoj

Za ubicama Marije Isabegović dugo se neuspješno tragalo, a u jednom periodu istražitelji su sumnjičili čak i na njenog supruga, što je kako za njega, tako i za članove porodice godinama bila teška trauma.
 
Ubistvo Marije Isabegović dogodilo se u večernjim satima, i to u vrijeme dok su ona i suprug bili sami u kući. Avdo je gledao utakmicu Austrija – BiH.

- Marija je, prema svemu sudeći, ugušena. Poznavajući je kao ratobornu ženu, vjerovatno je pokušala da dođe do prozora i doziva pomoć, ali su je napadači, pretpostavlja se, ugušili jastukom. Avdo je bio vezan, a tragovi udaraca bili su po cijelom tijelu. Stvari u kući su bile isprevrtane, jer su ubice, očigledno, tražile novac i zlato s obzirom na to da je porodica Isabegović važila za jednu od imućnijih u Tuzli. Ono što je tragično jeste da je Avdo poslije bezbroj puta odvođen na saslušanje pod sumnjom da je on izvršio ubistvo – ispričao nam je jedan od poznanika porodice Isabegović, koji je govorio pod uvjetom anonimnosti.

avdo-i-marija-isabegovic

Avdo i Marija Isabegović
 
Naš izvor navodi da su se najbliži članovi Marijine porodice godinama osjećali bespomoćno, posebno zato što ni Tužilaštvo niti Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona nikada nisu u potpunosti skinuli sumnju sa supruga Avde kao mogućeg izvršioca ubistva.

- Mislim da se na trag o ubicama Marije došlo prije nekoliko mjeseci, dok je Tužilaštvo radilo na sasvim drugom predmetu. Sva sreća da je Avdo, koji je umro prije petnaestak dana, saznao da su otkrivene ubice njegove suprugu. Makar je dočekao pravdu i mirnije otišao na onaj svijet – kaže naš sagovornik.

Poznati odranije

Iz izvora bliskih policiji saznajemo da su Marijine ubice godinama vršile krivična djela kako po Tuzlanskom kantonu, tako i u drugim krajevima BiH. Prema nezvaničnim informacijama, povezani su s određenim kriminalnim grupama u Federaciji i Republici Srpskoj, dok u Hrvatskoj imaju značajan policijski dosje.

Inače, o njihovom identitetu članovi porodice Isabegović još nemaju zvanične informacije.

Avdo opisao jednog razbojnika

Prema izjavi Avde Isabegovića, koju je u danima nakon ubistva njegove supruge dao istražnim organima, ubice su kritične noći pozvonile na vrata njihove kuće. Zamolili su da se posluže telefonom, pod izgovorom da im se pokvarilo vozilo. Marija im je otvorila vrata, a kada su ušli u kuću i krenuli prema dnevnom boravku, Avdo ih je upozorio da skinu cipele. Jedan od razbojnika udario ga je šakom te ga je, s uperenim pištoljem, odgurao u drugu sobu. Nakon toga mu je zavezao ruke na leđa, a potom ga je nastavio udarati po tijelu.

Avdo je u izjavi naveo da je čuo Mariju kako vrišti te da je odjednom njen glas utihnuo. Nakon izvjesnog vremena, uspio se osloboditi poveza te je došao do kuhinje, gdje je zatekao Mariju kako leži. Pokušao joj je ukazati pomoć, ali neuspješno. Iako povrijeđen, uspio je pozvati policiju i Hitnu pomoć te članove porodice, koji su, nažalost, samo mogli konstatirati smrt Marije. Avdo je tada, iako u šoku, detaljno opisao izgled jednog od ubica.