LIFESTYLE

On je bio na najradioaktivnijim mjestima na svijetu, saznajte šta mu se desilo!

Zanimljiv eksperiment

(A. Vr.)

19.12.2014

Nuklearne elektrane, istraživački reaktori, nuklearne medicinske ustanove i rudnici uranijuma u Černobilu i Fukušimi, najbolje pokazuju tragove katastrofa, koje su imale i globalni uticaj.

Grupa istraživača i dokumentarista odlučila je da posjeti najradioaktivnija mjesta na svijetu i da napravi film koji će govoriti o posljedicama katastrofa koje su se ovdje dešavale. Dokumentarac će se emitovati 2015. godine i ima cilj da otkrije kako su uranijum i radioaktivnost uticali na savremeni svijet.

Destinacije ovog tima koji objavljuju svoje najnovije eksperimente i istraživanja na video blogu i YouTube-kanalu Veritasium, bile su Černobil i Fukušima, koje su pravi primjer ostataka poslije ogromnih nesreća. Njihovi apokaliptični pejzaži svjedoče o snazi i ozbiljnosti problema sa kojim su se suočile.

fukusima

Posjetili su i nuklearne elektrane, istraživački reaktori, nuklearne medicinske ustanove i rudnici uranijuma, kao mjesta koja najbolje pokazuju tragove ozbiljnih katastrofa, koje su imale i globalni uticaj.

Na snimku je i objašnjeno da nivo radijacije varira u zavisnosti od nadmorske visine i geologije, pa su sve procjene vrlo relativne.

Pogledajte video: