SARAJEVO

Na Ilidži razrovane ulice, nedostaju vrtići, igrališta, kino...

Građani ogorčeni zbog Memićevog rada i izgleda općine

A. ŠETA-HADŽIĆ

19.12.2014

Da je načelnik općine Ilidža Senaid Memić (SDA) ispunio samo dio obećanja datih u izbornim godinama, stanovnici Ilidže danas ne bi morali odlaziti čak u drugi dio grada kako bi pogledali film u kinu, prošetali uređenim šetnicama ili izveli svoju djecu na igrališta...

Zatrpali fontanu

Umjesto što mjesecima ogorčenim građanima baca prašinu u oči pričom o tome kako će kroz realizaciju projekta "Nova Ilidža" ova općina oživjeti, građani aktuelnom načelniku poručuju da bi mu bolje bilo da se što prije probudi iz zimskog sna i pozabavi rješavanjem gorućih problema.

aleja-ilidza

Puknute ploče u Maloj aleji

Žale se da im nedostaju vrtići, dječija igrališta, zelene površine, a najviše im smetaju razrovane ulice u centru Ilidže i to što ne radi obnovljena kinodvorana.

- Glavna ulica je u katastrofalnom stanju. Godinama ništa nije urađeno da se zamijene uništene i polomljene ploče na šetalištu u Maloj aleji. Prije nekoliko godina oduzeli su nam i zemljom zatrpali jedinu fontanu koja ja krasila centar – rekao nam je sugrađanin Suad Tahirović.

tahirovic-kocic-keco

Građani načelniku zamjeraju i to što svako malo izdaje dozvole za izgradnju zgrada, pri čemu se uništavaju zelenilo i zdravo drveće. Apsurd je još veći što se upravo takvi projekti predstavljaju kao "najzeleniji stambeni kompleksi u Sarajevu".

Psi lutalice

- Nadležni rade samo pred izbore, a kasnije niko ne brine za probleme građana. Na sve strane se grade zgrade i oduzimaju nam zelene površine. Sve je zapostavljeno i puno smeća, a najviše mi je žao zgrade stare Željezničke stanice, koja samo što se nije urušila i samo služi za bacanje smeća - rekla nam je stanovnica Ilidže Munevera Kečo.

U šetnji smo zatekli i Murvetu Kočić, koja nam se požalila da nema gdje izvesti unuku da se poigra jer su preostale zelene površine pune pasa lutalica.

memic

Memić: Optužbe građana

Nema kinodvorane

Penzionerka Bisera Mešić, čija porodica generacijama živi na Ilidži, smatra da je apsurdno da, i pored obnovljene kinodvorane, nema gdje pogledati neku projekciju.

- Stara sam i strah me ići navečer u grad kako bih pogledala film. Tužno je da ne mogu dati malo novca koji bi usrećio veliki broj građana - istakla je Mešić.

mesic

Mešić: Potrebno malo novca

Zavisi od budžeta

Iz Općine Ilidže su nam kazali da sala u kinodvorani nema tehničkih uvjeta za održavanje projekcija te da rješavanje ostalih problema koje muče građane Ilidže isključivo zavisi od budžeta, koji će biti usvojen na sljedećoj sjednici Općinskog vijeća.