SARAJEVO

Vlast udarila na studente!

Poskupljuje boravak

A. JAMAKOVIĆ

19.12.2014

Poskupljenje boravka u studentskim domovima širom Federacije BiH za 45 KM koje je najavljeno od januara dovest će u pitanje nastavak školovanja mnogih studenata. Posebno će na udaru biti budžeti porodica koje školuju više djece.

Moguć bunt

Brat i sestra Adis i Aida Kvrgić koji borave u Studentskom domu u Nedžarićima su iz Jajca, a Srednjobosanski kanton do sada nije pristao na participaciju troškova boravka od 30 KM po studentu.

- Iz našeg kantona još se nisu izjasnili hoće li pristati na doplatu, što će značiti da sestri i meni boravak u domu poskupljuje za 90 KM. Nadam se da do toga, ipak, neće doći jer studenti na to neće pristati. Obratit ćemo se našem ministru, a nije isključen ni studentski bunt – rekao nam je Adis.

Njegova sestra Aida smatra da je svako dodatno plaćanje veliki udar na studentski standard te da je to za njihovu porodicu dupli trošak.  

Jedini kanton koji je do sada pristao participirati u novim cijenama je Zeničko-dobojski, dok je u Tuzlanskom tek pokrenuta inicijativa, Unsko-sanski je odbio participaciju, a ostali se nisu izjasnili, dok će studenti čiji boravak u domovima finansira Vlada FBiH morati platiti dodatnih 15 KM, rečeno je na jučerašnjem sastanku direktora studentskih domova iz Federacije.  

Apsolvent Safet Kavaz iz Zenice kojeg smo zatekli u Domu rekao nam je da je svaka marka udar na studentski standard.

Studentski servis

- Živimo odvojeni od kuća i ne možemo se zaposliti. Svi koji žive u domovima su u teškoj situaciji jer da nisu, bili bi u privatnim smještajima – dodao je Kavaz.

Milak: Pokazali su pravo lice

Član Upravnog odbora Udruženja studenata Studentskog centra Armin Milak rekao je jučer da je odluka o poskupljenju boravka sramota onih koji su u predizbornim kampanjama obećavali prosperitet mladih, a ovim činom su pokazali pravo lice.

- Svaka marka za studente je puno. Problem je što ne postoji zakon o studentskom standardu, ne zna se satnica za rad preko studentskih servisa... – rekao je Milak.