LIFESTYLE

Nove optužbe: Evo kakvi uvjeti vladaju u tvornicama iPhonea

Apple: Prekovremeni rad

(Mi. K.)

19.12.2014

Organizacije za ljudska prava i prava djece već su više puta upozoravale na neljudske uvjete koji vladaju u kineskim tvornicama u kojima se proizvode dijelovi za Appleove uređaje, a iako su iz ove kompanije više puta objavili kako poduzimaju sve moguće mjere kako bi se radni uvjeti poboljšali, posljednji dokumentarac BBC-a pokazao je da Apple mora još puno toga napraviti kako bi olakšao život zaposlenicima Pegatrona.

Dokumentarac su snimili prikriveni novinari BBC Panorame, a u njemu su prikazani izmoreni radnici koji ne mogu izdržati 12-satne smjene pa spavaju na svojim radnim mjestima, a jedan je novinar koji je radio u tvornici za dijelove za Appleov iPhone 6 morao raditi 18 dana za redom, bez da je dobio slobodan dan, iako ga je više puta tražio.

Drugi novinar koji je također radio u Pegatronu i čija je najduža smjena iznosila čak 16 sati, ovako je opisao svoje vrijeme provedeno u tvornici: "Kada god sam došao u spavaonicu, nisam se više htio pomaknuti. Čak i ako sam bio gladan, nisam htio ustati i ići jesti. Samo sam htio ležati i odmarati se. Nisam mogao ni spavati po noći zbog količine stresa".

Novinari BBC-a htjeli su snimiti i izjavu nekoga iz Applea, no oni su to odbili te su im samo poslali objavu u kojoj su rekli da niti jedna druga kompanije ne ulaže u poboljšanje i sigurnost radnih uvjeta kao Apple i napomenuli su da će nastaviti s daljnjim poboljšanjem tih uvjeta.

Prekovremeni rad u tim bi tvornicama trebao biti dobrovoljan, no niko od novinara koji su radili u tvornici nije imao izbor, nego su morali raditi, a neki su morali ići na sastanke prije i nakon posla, dok su "slobodno" vrijeme provodili u skučenim spavaonicama s još jedanaest ljudi.

Iz Pegatrona su komentirali kako će istražiti sve optužbe iz ovog dokumentarca i poduzeti sve potrebne akcije kako bi se ovi problemi riješili pri čemu su napomenuli da im je "sigurnost radnika na prvom mjestu".

Inače, novinari su se za stanje i radne uvjete u kineskim tvornicama počeli interesirati tokom 2010. godine kada je situacija u tvornicama bila toliko grozna da je 14 radnika Foxconna (najvećeg proizvođača komponenti za Apple i druge velike tehnološke kompanije) počinilo samoubistvo.

Nakon samoubistava, iz Applea su odredili određene standarde vezane uz odnos prema zaposlenicima, no kao što je očito i iz ovog dokumentarca, uvjeti u kineskim tvornicama nisu se previše popravili.

Osim u tvornicama Pegatrona, novinari su istraživali i uvjete rada na indonezijskom ostrvu Bangka na kojem u iznimno teškim uvjetima na vađenju kositra rade i djeca – uvjeti su takvi da postoji opasnost rušenja velikih količina blata i pijeska koje bi ih mogle žive zakopati.

Bande koje rade u ovim malim rudnicima i koje koriste djecu kositar dalje prodaju posrednicima koji ih zatim prodaju Appleovim dobavljačima – u Appleu kažu kako je ovdje riječ o prilično kompliciranoj situaciji jer posrednici kupuju materijale iz desetaka hiljada malih rudnika te su poručili da će napraviti sve što je u njihovoj moći da se situacija popravi.