BIH

Šef me seksualno uznemiravao dvije godine

Ispovijest 30-godišnjakinje koja je bila žrtva zlostavljanja na poslu

Autor:A. NUHANOVIĆ

19.12.2014

Tridesetogodišnja majka, udata, tiho govoreći, otkrila nam je svoju potresnu priču. M. A. (ime poznato Redakciji) mlada je žena koja radi da bi prehranila porodicu. Ipak, tokom dvije godine na poslu, na jednoj od benzinskih pumpi u Sarajevu, šef ju je seksualno uznemiravao.

Prisno grljenje

- Zagrljaji sa ženama koje su tu radile, njemu su bili sasvim prirodna stvar. Pokušala sam se jednom rukovati iz daljine, ali on mi je rekao da se prijatelji grle prisno, grudi na grudi. Nakon toga uvijek sam popuštala. Ponekad mi je šaptao šale na uho držeći me za kosu, skoro mi dodirujući uho usnama. Osjećala sam se revoltirano. Ali, nisam ga odgurnula. Nisam mu rekla da prestane. On je bio moj šef i mi smo bili "kolege". No, kada mi je jednom pokušao zavući ruku u uniformu, sve mi je postalo jasno - priča nam M. A.

Ipak, kada se nakon dvije godine odlučila suprotstaviti i odbaciti njegove prisne zagrljaje, jer je bila udata žena i nije pomišljala ni na kakve afere, počeo je pakao za nju.

- Otišla sam do njega da dam otkaz, jer je sve češće pronalazio izgovore da me zove u kancelariju i "pipka" me. Rekao mi je da sam mu privlačna, da voli plave žene i da mi ne može odoljeti, te me zvao u hotel. Ostala sam šokirana. Rekao mi je da, ako želim i dalje tu raditi, moram imati seks s njim. Poslije toga nekoliko mjeseci sam trpjela šikaniranja, omalovažavanja i psihofizičko maltretiranje. Tih nekoliko mjeseci na posao sam išla s grčem u želudcu, nakon čega sam i dala otkaz - otkriva A. H.

Kako nije bila prijavljena zastalno, nikada više nije imala potrebe da se vrati u taj, kako kaže, "logor".

Druge firme

- Od pretrpljenog straha nisam se usudila da tražim novi posao. Plašila sam se da je svuda isto. Znam i da su neke moje kolegice kroz isto prošle. A onda se zapitam, pa ako je na ovakvom radnom mjestu takva situacija, da se preko kreveta ostaje na poslu, kako je onda u drugim firmama, većim preduzećima - dodala je na kraju naša sagovornica.

Nije ga prijavila jer se, kako ističe, bojala da ne izgubi muža, a iz istih razloga ni suprugu nije nikada kazala kroz šta prolazi.