BIH

Ljekarima se javilo još šestero đaka, jedan zadržan u bolnici

Nove komplikacije nakon vakcinacije antitetanusom

B. T. - A. Nu.

19.12.2014

Na Kliniku za infektivne bolesti Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), prema jučerašnjoj evidenciji, javilo se ukupno 19 učenika Srednje medicinske škole Bjelave, žaleći se na komplikacije nakon primljene vakcine antitetanusa u Domu zdravlja Vrazova.

U utorak, kada su prvi đaci počeli osjećati komplikacije poput glavobolje, otežanog hodanja, trnjenja nogu i ruku..., na Kliniku se javilo 13 učenika, a hospitalizirano ih je petero.

Van opasnosti

U međuvremenu, kako nam je kazala Muamera Šehić, portparol KCUS-a, javilo ih se još šestero, od kojih je jedan ostao na liječenju pa je broj hospitaliziranih porastao na šest.

- Djeca su stabilno i uspješno se oporavljaju. Svi su pod nadzorom ljekara i možemo reći da su van životne opasnosti - kazala je Šehić.   

Kako nam je prenijela Sabina Bičakčić, majka jednog od hospitaliziranih učenika, svi su jučer bili bolje, bez visoke temperature, ali su se i dalje žalili na glavobolju. Prema njenim riječima, djeca osim lijekova za snižavanje temperature i infuzija ne primaju drugu terapiju.

Ljekari roditeljima nisu mogli dati detaljnije informacije o uzrocima koji su doveli do komplikacija. Bičakčić pretpostavlja da se čekaju nalazi iz Zagreba, gdje je sporna vakcina poslana na analizu.

Jelena Ravlija, glavni federalni epidemiolog, ističe da su vakcine prošle sve kontrole i procedure, ali se analize rade da bi se ustanovilo je li napravljen neki propust u vezi s njihovom primjenom.

- Te vakcine do sada je primilo više od 20.000 djece i odraslih, tako da za sada mislimo da one ne bi trebale biti uzrok ovoga što se desilo u Sarajevu. Ipak, ozbiljno smo pristupili analizama - kazala je Ravlija.

jelena-ravlija-2

 Ravlija: Ozbiljne analize

Propisno čuvane

Dodala je da su vakcine u upotrebi od prošle godine, rok trajanja im je do avgusta iduće godine i čuvane su po svim pravilima.

- U drugim kantonima vakcinacija nije prekidana. Te vakcine su vrlo bitne jer su protiv tetanusa, koji je ozbiljna bolest - rekla je Ravlija.

Nuspojave kao s deklaracije

Eldan Lokmić, ministar zdravstva KS, jučer nam je rekao da nema novosti u vezi s uzrocima koji su doveli do ovih komplikacija. Međutim, istakao je da oboljeli učenici imaju nuspojave koje su i navedene na deklaraciji.