GLOBUS

MISTERIJA Svakog mjeseca ubiju se tri bankara

Crna serija počela je u martu prošle godine

Fena

19.12.2014

Veliki crni misterij nadvio se nad finansijskom scenom u svijetu, čak 52 vrhunska bankara poginula su ili su se ubila u posljednjih 19 mjeseci. Samo ove godine ubilo se ili je poginulo 37 vrhunskih bankara, odnosno trojica svaki mjesec.

Crna serija počela je u martu 2013. kada se skokom kroz prozor ubio David Rossi, direktor u banci Monte dei Paschi. Mjesec i po zatim skokom iz jurećeg voza ubio se David William Waygood, menadžer u HSBC Banku.

Osobito šokantna bila je smrt američkog bankara Shawna D. Millera, koji je pronađen prerezana grkljana u svojom kupatilu 18. novembra ove godine.

Dva posljednja primjera dogodila su se u Belgiji i u Velikoj Britaniji.

Početkom novembra u Belgiji je nestao Geert Tack (52) koji je u jednoj velikoj banci vodio račune bogatih. Nakon mjesec dana policija je njegovo tijelo pronašla na plaži u Ostendeu, a na njemu nije bilo nikakvih tragova nasilja. Iako se nagađa da je možda želio pobjeći s novcem svojih klijenata, njegovi kolege odbacuju takve teorije.

Prije sedmicu dana londonski investicijski bankar Scott Young pronađen je naboden na šiljke ograde ispred zgrade u kojoj je živio. Navodno je skočio iz svog penthousea u zgradi koja se nalazi pokraj kuće u kojoj je nekad živio bubnjar Beatlesa Ringo Starr.

Policiji i vatrogascima trebalo je nekoliko sati da njegovo tijelo skinu s ograde, a mediji su sljedećeg dana pisali da je riječ o još jednoj sumnjivoj smrti, 37-moj u ovoj godini.

Na brojnim blogovima već se raspreda o teorijama zavjere i o misteriji koja obavija smrti bankara. Toga je, doduše, bilo i 2008. na početku velike krize, ali to su mahom bila samoubistva.