BIH

Radončić nije optužen niti je pod istragom!

Međunarodni sud nakon ročišta 2. decembra donio odluku

R. I.

19.12.2014

Međunarodna sutkinja EULEX-a pri Osnovnom sudu u Prištini jučer je, a nakon ročišta koje je održano 2. decembra 2014. godine, predmet br. PPKR 86/13 (PPS 42/13), donijela odluku po zahtjevu Fahrudina Radončića, odnosno advokatskog tima koji predvodi poznati britanski advokat Džon Džons (John Jones), saopćeno je jučer iz Pres-centra Saveza za bolju budućnost.  

Kršenje prava

- Sud je, između ostalog, odlučio da Fahrudin Radončić „nije optuženi u tom predmetu“, da „protiv njega nije podignuta optužnica niti pokrenuta istraga, niti na Kosovu niti u Bosni i Hercegovini“ te da on „ni na koji način nije bio obuhvaćen istragom protiv Nasera Keljmendija“ - navode iz SBB-a.

Sud je, također, odlučio da predstavlja kršenje njegovih prava to što je „ime Fahrudina Radončića uvršteno u optužnicu protiv Nasera Keljmendija bez obzira na činjenicu da nikakva krivična istraga nije bila pokrenuta protiv njega“, da „ni u jednom stadiju tokom istrage on nije saslušan“ te da se „ne vode nikakvi odvojeni krivični postupci protiv njega u Bosni i Hercegovini, iako su zvaničnici iz te zemlje aktivno učestvovali u istražnim radnjama provedenim od strane Specijalnog tužilaštva Republike Kosovo“.

Dodatno, međunarodna sutkinja potcrtala je i da je prekršeno pravilo pretpostavke nevinosti zbog davanja inkriminirajućih izjava pojedinih javnih zvaničnika i prije nego što je nekome dokazana bilo kakva krivica u skladu sa zakonom.

- Sud je stoga naložio pravnu mjeru nespominjanja, usmenog ili pismenog, imena osoba protiv kojih nije podignuta optužnica, uključujući Fahrudina Radončića, u predmetu koji se pred tim sudom vodi protiv Nasera Keljmendija - saopćio je Pres-centar SBB-a.

izetbegovic-campara1

Inače, Radončića je u slučaj „Keljmendi“ ubacio državni tužilac Dubravko Čampara, rođeni brat Aljoše Čampare, Izetbegovićeveg člana kabineta. Bakir Izetbegović je 14. aprila prošle godine dao intervju u kojem "vidovito" spominje "kredibilnu svjedokinju, koja je prije dan-dva prijavila ministra sigurnosti BiH da naručuje ubistvo". To znači da je Izetbegović kao političar nedopustivo imao informaciju šta se radi i govori u Tužilaštvu BiH, odnosno šta lažno svjedoči Šejla Turković, supruga Zijada Turkovića.

Politička montaža

Za razliku od Izetbegovića, Radončić nije imao saznanja šta se dešava u kancelariji Dubravka Čampare. Još gore, nova podvala prema Radončiću napravljena je tako što je on, kao ministar sigurnosti, u Tužilaštvu BiH sve vrijeme vođen kao "nedostupan". I to u vremenu dok ga je zvanično osiguravala Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH!?

Na taj način se, suprotno zakonima, ministar sigurnosti uopće nije mogao izjasniti o klevetama jedne mafijašice, zbog čega je ona već bila osuđivana nekoliko puta pred sudom u Sarajevu. Cijeli je slučaj gurnut EULEX-u, gdje su sada konstatirane mnogobrojne nezakonitosti u postupanju prema Radončiću.

Uz pravnu dimenziju, cijeli slučaj, naravno, ima i velike političke uzroke i štete. Tokom kampanje Izetbegović i SDA su na predizbornim skupovima Radončiću brutalno podmetali laž da je na Kosovu optužen za ubistvo Ćele Delalića.

Time su nanosili ozbiljne izborne štete Radončiću i SBB-u, čiji bi rezultat sigurno bio još bolji!

Državna mafija u dogovoru s kriminalnim klanom?

Inače, kao što je javnosti poznato, Delalićevo ubistvo je javno i u intervjuima na sebe preuzeo Turkovićev egzekutor Milenko Lakić. Pokušaj Šejle Turković da u sve upetlja Radončića mnogi vežu za navodnu nagodbu državne mafije s klanom Turković.

Prema tom scenariju, Turkovićeva grupa će ubrzo biti oslobođena odgovornosti za desetak monstruoznih ubistava, pljačku aerodroma, dilanje droge itd., ako eventualno uspiju svojim lažima diskreditirati lidera opozicije i ministra sigurnosti, čija je najveća "greška" što je uporno insistirao na otkrivanju političkih ubistava, borbi protiv korupcije i radikalnih elemenata u BiH.  

Da cijela priča nije bez ozbiljnog povoda, potvrđuje i činjenica da je u sudskom procesu protiv Turkovića utvrđeno da je nakon ukidanja državne obavještajne službe AID on dobio prislušne uređaje i opremu, kod njega je pronađena akreditacija AID-a, postao je i vlasnik blindiranog Mercedesa Alije Izetbegovića, a u prezentiranim telefonskim kontaktima bio je u vezi s pojedincima iz vrha SDA.