BIH

Agencija za privatizaciju u FBiH zabranila prodaju nekretnina!

Šuhret Fazlić uputio dopis Upravi "Volkswagena"

Autor:En. Z.

19.12.2014

Agencija za privatizaciju u FBiH uputila je u srijedu „Volkswagenu" Sarajevo dopis u kojem podsjeća da je bilo kakva prodaja imovine bez saglasnosti Agencije u suprotnosti s važećim propisima, potvrdili su za "Dnevni avaz" iz ove agencije.

Direktor Šuhret Fazlić, naime, Upravi njemačke firme poslao je pismeno upozorenje zbog prodaje imovine.

Bez saglasnosti

Još 24. septembra VW u Vogošći je objavio Javni poziv za dostavljanje ponuda, na osnovu kojeg prodaje kompleks nekretnina. No, Fazlić ih podsjeća da za to moraju imati saglasnost Agencije, odnosno ispuniti obaveze iz privatizacijskog ugovora.

- Agencija do danas nije izdala uvjerenje o izvršenju obaveza iz Ugovora o kupoprodaji udjela u preduzeću od 17. oktobra  2001. godine - navodi se, između ostalog, u dopisu Agencije.

U prijevodu, to znači da u Agenciji strahuju da bi, prodajom imovine, praktično bilo onemogućeno ispunjavanje uvjeta iz ugovora, a radi se, između ostalog, i o novim zapošljavanjima.

suhret-fazlic

Fazlić: Pismeno upozorenje

Bojazan radnika

Prodaja velikih nekretnina u vlasništvu kompanije izazvala je bojazni o povlačenju ove firme u BiH. No, do danas, iako smo danima pokušavali dobiti zvaničan odgovor iz Uprave „Volkswagena“ Sarajevo, nismo uspjeli „iscijediti“ ništa iz šturih telefonskih razgovora. Osobe koje smo kontaktirali samo su nas ljubazno „skidale s dnevnog reda“, uz obrazloženja da su odgovorni ljudi iz Uprave, valjda računajući i novog direktora Tomasa Tidjea (Thomas Tiedje), na odmoru te da čak nemaju ni službu za odnose s javnošću kojoj bismo se obratili pismenim pitanjem.

vw-faksimil

Dopis Agencije za privatizaciju u FBiH: Šta se događa u njemačkoj firmi

Posluju s gubitkom prvi put?

Prema nezvaničnim informacijama našeg lista, radnici su zabrinuti i zbog poslovanja ove kompanije, koja kraj ove godine čeka s gubitkom većim od milion maraka. Prema dokumentima u koje smo imali uvid, nije isključeno da je taj gubitak nastao zbog izmirivanja potraživanja prema pravno povezanim osobama, i to u velikim iznosima posljednjih godina.