BIH

Više od 50 poslanika traži "bijeli hljeb"

Dok se Federacija guši u dugovima i moli MMF

Autor:A. DUČIĆ

19.12.2014

Mnogi federalni poslanici iz proteklog mandata odlučili su nakon odlaska s funkcije iskoristiti pravo na naknade, odnosno takozvani bijeli hljeb, uprkos teškoj socioekonomskoj situaciji u kojoj se nalaze bh. građani.

Radni odnos

Kako saznaje „Dnevni avaz“, više od 50 bivših poslanika Predstavničkog doma Parlamenta FBiH podnijelo je Administrativnoj komisiji ovog doma zahtjev za ovu vrstu naknade.

Oni su se, naime, uhvatili za slovo Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti FBiH, koji im, prema članu 11., omogućuje da do zasnivanja novog radnog ili ugovornog odnosa ili do ispunjavanja uvjeta za penziju, u trajanju od 12 mjeseci, primaju naknadu u iznosu mjesečne plaće koju su od 2011. do 2014. primali kao članovi Parlamenta FBiH.

Ukoliko im Administrativna komisija odobri zahtjev, mjesečna naknada ovim bivšim poslanicima, iako više ne obavljaju ove funkcije, iznosit će oko 2.500 KM.

Konačan spisak

Tako će, prema prostoj računici, bijeli hljeb za ove osobe porezni obveznici na mjesečnom nivou plaćati 125.000 KM, dok će za godinu ova davanja iznositi 1,5 miliona maraka.

"Avaz" je jučer od Administrativne komisije, pozivajući se na Zakon o slobodi pristupa informacijama, zatražio spisak poslanika koji su podnijeli zahtjev za "bijeli hljeb", međutim, nismo ga mogli dobiti.

Predsjednik Administrativne komisije Amir Zukić rekao nam je da će ova komisija sjednicu održati u utorak, kada će razmatrati sve zahtjeve te će utvrditi konačan spisak imena kojima će biti odobrene naknade. Tek tada će se, kazao je on, znati prava informacija.

 

1,5 miliona KM za godinu bit će isplaćeno na ime naknada za „bijeli hljeb“