BIH

Fadil Borčak živi sam bez struje, vode i hrane

USTIPRAČA Zaboravljen demobilisani borac

A. BAJRAMOVIĆ

19.12.2014

Nepravda koja je počela u ratu za Fadila Borčaka nastavljena je i u miru. Od početka rata uključio se u odbranu Zemegresa i drugih sela u blizini Ustiprače, ali mu je na kraju rata zbog administrativnih propusta priznato samo godinu i po armijskog staža.

Bez primanja

Nakon rata njegova kuća je obnovljena, a Borčak po hitnoj proceduri deložiran iz alternativnog stana u Goraždu i vraćen među četiri zida, gdje već četiri godine boravi bez osnovnih uvjeta za život.

zemegresi

 U Zemegresima tokom zime žive tri porodice

- Imam 20 godina radnog staža, 55 godina starosti, u penziju ne mogu. Ovdje su me vratili da živim bez igdje ičega, bez ikakvih primanja, struje, vode i pored puta kojim je teško doći. Ne dolaze, ne obilaze me i za mene ne pita niko, pa ja tako šutim. Snađem se za hljeb, nekad imam za svijeće, nekad nemam, sam ćuminjam - kaže Borčak.

Oštećenja zbog kojih u kući nema vodu sam ne može sanirati, pa je nosi s nekoliko stotina metara udaljenog izvora u selu.

Pet objekata

U Zemegresima, gdje je prije rata bilo izgrađeno 13 kuća, obnovljeno je pet objekata, a u njima tokom zime žive tri porodice. Ljeti ih je više, vlastitim sredstvima izgradili su nekoliko improviziranih objekata u kojima borave dok obrađuju imanja.

Uništen put

- Da imamo struju, možda bi bilo više naroda nego što je sad. Problem je i put jer je uništen prilikom gradnje nekih objekata. Dovukli su i istresli tampon da ga mi ručno razgrćemo, ali mi to nećemo jer nije kameno doba - kaže Samir Prutina, mještanin.

Prije nekoliko godina u izgradnju seoskog puta, koji ovo selo povezuje s magistralnim pravcem Ustiprača - Rogatica, uloženo je 15.000 KM.