KOLUMNE

Fingirani sukob

Komentar dana

Faruk VELE

19.12.2014

Ono što je sarajevska politička čaršija lucidno prozrela već s prvim promplasajima nezadovoljstva u koaliciji koju predvode SDA i DF, jučer je slikovito potvrđeno na vještački dramatiziranom sastanku čelnika dvije stranke Bakira Izetbegovića i Željka Komšića, na kojem su, očekivano, zapalili lulu mira i potvrdili nastavak partnerstva.

Bračna svađa, koja je započela jer SDA "nekontrolirano zapošljava svoje kadrove u Kantonu Sarajevo", ponajviše je ličila na onu čuvenu rečenicu zbunjenog vojnika JNA tokom ratne epizode u Sloveniji: Oni, kao, hoće da se otcijepe, a mi im, kao, ne damo!?

Sasvim jasno, Komšić, prestrašen reakcijom javnosti i članstva na pakt s đavolom, u šanerskom stilu pokušao je glumiti principijelnost i rješavati ono što je morao dogovoriti prije ulaska u smrtni zagrljaj. Istovremeno, on je naumio podići ljestvicu u spisku zahtjeva prema Centrali SDA te poručiti da ne pristaje na ulogu "mlađeg brata". Nesumnjivo, razlog iznenadne drčnosti je i nedvosmislen stav Fahrudina Radončića da SBB čvrsto ostaje u opoziciji.

Naravno, niti će SDA prestati sa zapošljavanjem svojih kadrova, niti će Komšić raskinuti koaliciju, ali praksa bračnih svađa i prijetnji razvaljivanjem koalicije ukazuje na neodgovornost buduće vlasti i upozorava na već viđene sapunice iz vremena ljubavi SDA i SDP-a. Što je još gore, taj cirkus dešava se dok diljem BiH protestiraju hiljade radnika i građana, od budžetskih korisnika u Bihaću, preko heroja tuzlanske "Aide", do ispaćenih sarajevskih žrtava privatizacije, koji jednim glasom šalju posljednje upozorenje vlastima!

Jeftine političke igre, ali i prijedlog kadrova za najodgovornije funkcije, poput poznatog "reformiste" Denisa Zvizdića, iza kojeg se vuku repovi kriminala i minderskih šura, potvrđuju ono što već sedmicama upozoravaju opozicija i nezavisni analitičari: Nova vlast nema ni ekonomskog plana, niti ima ideja, niti poštenih kadrova da bi provela zapošljavanja i ozbiljnu borbu protiv kriminala i korupcije koje je obećala.

E, o tome će morati voditi računa Izetbegović i Komšić. Jer, kada se "masa zatalasa", neće im pomoći ni sve lule mira.