Događaj iz kojeg treba izvući pouke

Ponukani samoubistvom direktora, slovenski novinari pokreću etički forum

Objavljeno: 18. 12. 2014 - 20:10 Globus » Region A A A Times Arial
Ponukani samoubistvom direktora, slovenski novinari pokreću etički forum
Matija Stepišnik: Prvi korak u uspostavljanju savezništva između novinara i javnosti

Glavni urednici devet vodećih slovenskih medijskih kuća u četvrtak su potpisali dogovor kojim su se obvezali na jačanje etičkih i profesionalnih načela, te dodatno obrazovanje novinara i urednika.

Glavni povod za dogovor je nedavna tragedija u Mariboru, kada se zbog internetskog i medijskog nasilja ubio direktor srednje škole kojeg su učenici snimili u spolnom aktu s kolegicom, što su mediji pratili, objavljujući detalje i lične podatke upletenih.

To je novinarska organizacija ocijenila teškim kršenjem profesionalnih i etičkih standarda radi pukog podizanja gledanosti i tiraža, te odlučila preduzeti korake protiv senzacionalizma i neetičkih praksi.
Prema potpisanom dogovoru vodećih medijskih kuća, njihovi će se glavni urednici ubuduće sastajati najmanje tri puta godišnje na "uredničkom forumu", te raspravljati o profesionalnim i etičkim dilemama. Uz to, redakcije se potiču na finansiranje dodatnih programa obrazovanja za novinare o etičnosti i profesionalnom ponašanju urednika i novinara.

Formirat će se i posebno nezavisno stručno tijelo koje će novinarima davati savjete u slučajevima kad postoji dilema između prava na medijsku slobodu i izražavanje s jedne i ustavom zagarantovana prava građana s druge strane.

 Predsjednik slovenskog novinarskog društva Matija Stepišnik rekao je da je dogovor posljedica tragičnog mariborskog događaja iz kojega treba izvući pouke.

 "Ovo je prvi korak u uspostavljanju savezništva između novinara i javnosti. Tragični epilog mariborskog slučaja ujedno je i prilika da se slovensko novinarstvo konstituira na način zbog kojega neće tako često, a ponekad i opravdano, dolaziti na optuženičku klupu javnosti", kazao je Stepišnik.

 Novinarsko društvo pozvalo je i redakcije kuća komercijalnog i tabloidnog profila da se pridruže dogovoru i učestvuju u budućim aktivnostima uredničkog foruma. 
 Autor: Fena
Preporučujemo vam