BIH

Za sedam godina na području TK-a oko 12.000 učenika manje

U svim oblastima obrazovanja

M. Ahmedić

18.12.2014

Vlada TK-a danas je prihvatila informaciju Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta o stanju u oblasti predškolskog, osnovnog i srednjeg odgoja i obrazovanja u školskoj 2013./2014. godini, koja pokazuje da je u ovoj školskoj godini drastično samnjen broj učenika u svim oblastima obrazovanja.

Na području Tuzlanskog kantona rade 134 ustanove za predškolski, osnovni i srednji odgoj i obrazovanje koje pohađa 65.222 učenika. U odnosu na prethodnu pedagošku godinu, broj djece u ustanovama za predškolski odgoj i obrazovanje smanjio se za 503 djece. Do pada broja učenika došlo je i u srednjem obrazovanju u odnosu na prethodnu godinu, i to za 1.978 učenika - istaknuo je Mirsad Kunić, ministar obrazovanja, kulture, nauke i sporta TK-a.

Kunić je naglasio da je iz godine u godinu smanjen i broj učenika koji pohađaju osnovno obrazovanje, te da je za posljednjih sedam godina, tvrdi, u osnovnom obrazovanju taj broj smanjen za 10.288 učenika.

- Na području devet općina Tuzlanskog kantona u odnosu na prošlu školsku godinu došlo je do smanjenja broja učenika i koji pohađaju redovno i specijalno osnovno obrazovanje, i to za 747 učenika - kazao je Kunić.

Iz Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta su kazali da prvenstveni razlog smanjenja broja učenika u osnovnim školama je smanjenje stope prirodnog priraštaja.

- Također, neplanirano veliki broj učenika u JU Srednja medicinska škola Tuzla je u značajnoj mjeri narušio odnos broja učenika upisanih u druge srednje škole - podvukao je Kunić.