BIH

Vlada Francuske donirala milion eura Doboju, Maglaju i Šamcu

Utvrđeno više projekata rekonstrukcije i obnove

Autor:Fena

18.12.2014

Korištenje iznosa od milion eura koje je donirala vlada Francuske bila je tema prijema koji je danas u Sarajevu organizirala ambasadorica Francuske u BiH Claire Bodonyi, a kojem su prisustvovali i predstavnici Maglaja, Doboja i Šamca, kojima je ta pomoć namijenjena.

Zajedno s UNESCO-om, koji će biti operator projekta, Francuska je utvrdila više projekata rekonstrukcije i obnove u spomenute tri općine. Ambasadorica Bodonyi kazala je tim povodom da je Francuska odabrala Doboj, Maglaj i Šamac jer su najozbiljnije bili pogođeni majskim poplavama.
 
- Postojali su projekti koji su bili spremni za ove tri općine, i kada smo otišli na teren i vidjeli situaciju, odmah smo uočili šta bismo tu mogli uraditi - kazala je Bodonyi i dodala da su planirali obnovu biblioteke u Doboju i kulturne centre u Šamcu i Maglaju.

Pojašnjava da se radi o iznosu od milion eura koji su uplatili UNESCO-u, jer je UNESCO već bio pripremio projekte, ali na njih još niko nije bio odgovorio.

Kako kaže, ove projekte nazvali su "projekti siročadi", jer se niko nije bavio ovom vrstom obnove, a Francuska, ističe Bodonyi, ima poseban osjećaj za kulturu.
 
- Mjesta kulture su mjesta gdje se odvija život i ljudima je potrebno da se opuste i odu na različite kulturne događaje. To je naša vizija - kazala je ambasadorica.

Naglašava da je stav Francuske da je ono što je UNESCO uradio predlažući ove projekte "u središtu potreba stanovništa spomenutih gradova."

Gradonačelnik Doboja Obren Petrović zahvalio je EU, a time i Fracuskoj, jer, kako kaže, bez pomoći EU, Doboj, Šamac i Maglaj bili bi potpuno uništeni.

Pojašnjava da će za obnovu biblioteke koja je bila potpuno uništena tokom poplava, biti uloženo 400.000-500.000 KM te da će dodatna sredstva, ukoliko bude potrebno, osigurati Grad Doboj. 

Šef Odjeljenja za lokalni razvoj, biznis i poduzetništvo Općine Maglaj Ferhat Bradarić kazao je da će sredstva dobijena od vlade Francuske uložiti u adaptaciju i rekonstrukciju štete uzrokovane poplavama u kinosali u Domu kulture u Maglaju. Dodao je da je vrijednost investicije otprilike 338.000 KM i ta će uložena sredstva doprinijeti "vraćanju kulturnog života u Općini Maglaj."