BIH

U tuzlanskoj Hemijskoj školi izložena tradicionalna bosanska jela

U okviru Festivala omladinske kreativnosti „Ljepote različitosti

M. Ahmedić

18.12.2014

Udruženje građana za mir, obrazovanje i kreativnost „Cmok“ iz Tuzle, u okviru četvrtog po redu Festivala omladinske kreativnosti „Ljepote različitosti“, danas su u srednjoj Hemijskoj školi u Tuzli organizirali manifestaciju na kojoj su izložena razna tradicionalna bosanska jela.

Cilj ovog festivala je povezivanje škola, promocija omladinskog aktivizma, njegove različitosti i nematerijalnog bogatstva Bosne i Hercegovine, kako bi se kod mladih razvila kreativnost i komunikativnost, te prepoznavanje i njegovanje različitosti.

- Prvo smo u ovaj projekat imali uključene osnovne, a zatim smo se proširili i na srednje škole. Dok ove godine imamo novinu, gdje su uključeni osnovci, srednjoškolci i studenti Rehabilitacijskog i Filozofskog fakulteta u Tuzli. Odlučili smo se da svaki dan imamo po jednu tematsku cjelinu, te je u Hemijskoj školi odabrana tema pod nazivom „Tradicionalna bosanska jela“. Ova pripremljena bosanska jela su spremili učenici, roditelji i profesori - kazala je Amela Isanović, potpredsjednica UG „Cmok“ Tuzla.

Dalje je navela da ovo udruženje četiri godine za redom organizira ovu manifestaciju, te su primjetni znatni rezultati, jer, kako kaže, profesori su uočili da su djeca sretnija, jer pokazuju pozitivniji pristup nastavi.

tradicionalna-jela-izlozena-u-hemijskoj-skoli-tuzla

- Inače, cijelim ovim projektom želimo razvijati kod djece kreativnost i komunikativnost, kako bi prepoznali i njegovali ljepotu različitosti. Dozvoljavamo djeci da istražuju i da sami nameću svoje ideje. Mnogo su postali bliskiji među sobom i dosta pozitivnih rezultata donijeli - podvukla je Isanović.
 
Ovaj Festival je počeo u ponedjeljak, 15. decembra, te se završava sutra, 19. decembra, gdje će kruna ovog festivala biti ekološka izložba u Centru za majke sa hendikepiranom djecom.