GLOBUS

Ban Ki-Moon pozvao na zaštitu 232 miliona imigranata

Generalni sekretar UN-a

Fena

18.12.2014

Generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon pozvao je danas na zaštitu ljudskih prava 232 miliona imigranata širom svijeta.

U poruci povodom Međunarodnog dana imigranata, 18. decembra, Ban Ki-moon je podsjetio da ogroman broj imigranata živi i radi u nepravednim uvjetima, da mnogi od njih rizikuju život pokušavajući da nađu utočište, a imigranti i njihova djeca su krajnje osjetljivi na eksploataciju i zlostavljanje.

- Agenda za razvoj poslije 2015. nudi priliku da se osigura da potrebe najsiromašnijih i najmarginaliziranijih budu prioritet - naveo je on.

Generalni sekretar UN-a pozvao je "sve zemlje da ratifikuju i primjene" sve instrumente vezane za ljudska prava, uključujući Međunarodnu konvenciju o zaštiti prava svih radnika imigranata i članova njihovih porodica i da usvoje politiku prema imigrantima čija je osnova zaštita ljudskih prava.

- Hajde da na Međunarodni dan imigranata potvrdimo našu posvećenost izgradnji raznovrsnih i otvorenih društava koja pružaju mogućnosti i dostojanstven život svim imigrantima - poručio je Ban Ki-moon.

Generalna skupština UN-a proglasila je 2000. godine 18. decembar Međunarodnim danom imigranata. Tokom 2014. godine stradalo je gotovo 8.000 imigranata, najviše u Sredozemnom moru u pokušaju da se domognu zemalja Evropske unije.

Svoje domove je napustilo više od 300.000 Sirijaca, koji su pobjegli zbog građanskog rata i terorističkih napada, a hiljade ljudi u Aziji zbog prirodnih katastrofa.