REGION

U Podgorici uhapšen međunarodni krijumčari oružja

Saopćilo Ministarstvo pravde SAD

Autor:Srna

18.12.2014

Međunarodni šverceri oružja Kristijan Vintila (44), Masimo Romanjoli (43) i Virdžil Flavio Georgesku (42) uhapšeni su u Podgorici, saopćilo je Ministarstvo pravde SAD.

Američko Ministarstvo navodi da su njih trojica optužena da su spremala zavjeru da pripadnicima terorističke organizacije Revolucionarna armija Kolumbije (FARK) prodaju oružje da bi ubijali Amerikance.

Uhapšeni se nalaze u pritvoru u Crnoj Gori, a po američkom zakonu prijeti im doživotna kazna.

Američki tužilac Prit Barara objasnio je da se pretpostavlja da su Vintila, Romanjoli i Georgesku pokušali da prodaju vojno oružje, od pištolja do raketa, ljudima za koje se vjeruje da su povezani sa terorističkom grupom.

Jedan od rukovodilaca američke Agencije za suzbijanje narkotika /DEA/ Majkl Lenart naveo je da ovakvi trgovci oružjem predstavljaju direktnu opasnost po bezbjednost i stabilnost SAD i vladavinu prava.

Američka vlada saopštila je da su u ponedjeljak u Podgorici uhapšeni Vintila i Georgesku, a dan kasnije i Romanjoli.

Pretpostavlja se da Vintila od maja 2014. švercuje oružjem, dok je Romanjoli bio zadužen za obezbjeđivanje lažnih sertifikata za trafikovano oružje. Georgesku je bio posrednik u poslovima šverca.

Između maja i oktobra ove godine planirali su da prodaju arsenal oružja, mitraljeze i protivavionske granate, sa intencijom da to oružje stigne do FARC-a kao korisnika.

Vintila, Romanjoli i Georgesku saglasili su se da oružje prodaju povjerljivim naručiocima koji su radili sa DEA, a predstavljali se kao dobavljači FARC-a.

Iz Ministarstva pravde SAD navode da su osumnjičeni šverceri sklopili posao pošto im je jasno stavljeno do znanja da će oružje biti iskorišteno protiv američkih ciljeva, sa posebnim akcentom na obaranje američkih helikoptera i aviona. Romanjoli se saglasio da obezbijedi odgovarajuće papire koji bi posao učinili legalnim.

Ovim povodom danas će izjavu novinarima dati šef Interpola u Podgorici Dejan Đurović.