BIH

Predstavljen izvještaj o procjeni stanja rješavanja pitanja nestalih

Traženja nestalih osoba u BiH, Srbiji, Hrvatskoj i Makedoniji

Srna

18.12.2014

U Sarajevu je danas predstavljen regionalni izvještaj o procjeni stanja u procesu rješavanja pitanja nestalih lica sa područja bivše Jugoslavije, koji je objedinio informacije o zvaničnim podacima o broju nestalih, inicijativama i ugovorima zemalja i institucija u regionu, te izazovima sa kojima se udruženja nestalih susreću.

Regionalni izvještaj osmišljen je s ciljem da obezbijedi sveobuhvatan i objektivan pregled dosadašnjeg učinka u procesu traženja nestalih lica u Srbiji, BiH, Hrvatskoj i Makedoniji, sa posebnim osvrtom na kapacitete i potrebe udruženja i organizacija porodica nestalih lica koja djeluju u tim zemljama, ali i u okviru Regionalne koordinacije. 

Predsjednik Regionalne koordinacije udruženja porodica nestalih s područja bivše Jugoslavije Ema Čekić rekla je da je u oružanim sukobima na prostoru bivše Jugoslavije nestalo skoro 40.000 ljudi i da, uprkos činjenici da je više od 70 odsto nestalih pronađeno i identifikovano, još postoji oko 12.760 lica čija sudbina nije rasvijetljena. 

- Izrada regionalnog izvještaja trajala je od decembra 2013. do marta 2014. godine i obuhvata podatke relevantnih institucija, te informacije koje su prikupljene kroz intervjue sa predstavnicima domaćih  i međunarodnih organizacija koje se direktno bave rješavanjem pitanja nestalih - istakla je Čekićeva. 

nestali

Ekshumacija

Regionalna koordinacija je najavila i plan monitoringa sprovođenja Deklaracije o ulozi države u rješavanju pitanja lica nestalih usljed oružanih sukoba i povreda ljudskih prava koju su ljetos potpisali predsjedavajući Savjeta ministara BiH i predsjednici Hrvatske, Srbije i Crne Gore u Mostaru. 

- Razvili smo set mjerila koji će pomoći praćenje sprovođenja Deklaracije od zemalja potpisnica, a Izvještaj će poslužiti i kao zagovaračka platforma za aktivnosti Regionalne koordinacije i udruženja porodica nestalih - rekla je LJiljana Alvir iz Regionalne koordinacije.

Predstavnica ICMP-a Klaudija Kuljuh rekla je da izvještaj reflektuje dostignuća civilnog društva i ukazuje na načine za prevazilaženje poteškoća i da treba biti sagledan kao polazna osnova za dalje razgovore i buduće aktivnosti. 

- ICMP podržava ovaj projekat kroz grantove za 2015. i 2016. godinu kao dio šireg nastojanja da se zemlje obavežu na punu odgovornost za rješavanje pitanja nestalih lica - istakla je Kuljuheva.

Izvještaj je urađen u okviru projekta "Uspostavljanje održivih mehanizama zagovaranja i praćenja procesa rješavanja pitanja nestalih lica na području bivše Jugoslavije" od Regionalne koordinacija udruženja porodica nestalih lica sa područja bivše Jugoslavije.