BIH

Ustavni sud BiH: Povrijeđena ljudska prava Gorana Zubca zbog izjava zvaničnika

Na sjednici Velikog vijeća donesena odluka

Autor:A.ALJIMI

18.12.2014

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je djelimično usvojio apelaciju koju je podnio Goran Zubac, direktor Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i to u dijelu koji se odnosi na kršenje prava na pretpostavku nevinosti.

Protiv Zubca se vodi proces pred Sudom BiH zbog optužbi za nesavjestan rad u službi prilikom februarskih demonstracija.

No, Ustavni sud BiH sada je utvrdio da su njegova prava povrijeđena zbog izjava zvaničnika BiH prije nego je proces okončan.

Kako je saopćeno, Ustavni sud BiH je utvrdio povredu člana II/3.e) Ustava BiH i člana 6. stav 2. Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda u postupku utvrđivanja krivične optužbe u vezi s izjavama nekih državni zvaničnika o apelantovoj „krivici“, a koje su kao takve prejudicirale odluku nadležne sudske vlasti.

- Ustavni sud BiH, podržavajući praksu Evropskog suda za ljudska prava u vezi s tim pitanjem, smatra da su zvaničnici, prilikom davanja svojih izjava, trebali postupati s posebnim oprezom pri izboru riječi za opisivanje apelantove krivične odgovornosti.

fotografija

S obzirom na sadržaj njihovih izjava, Ustavni sud smatra da su takve izjave ohrabrile javnost da vjeruje da je apelant kriv i prije nego što je u skladu sa zakonom dokazana njegova krivica, te da je uslijed takvih izjava povrijeđeno apelantovo pravo iz člana 6. stav 2. Evropske konvencije - rečeno je u odluci najvišeg suda u BiH.

U apelaciji koja je djelomično prihvaćena, između ostalih navodi se i sporna izjava člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića u kojoj je Zubca već "poslao u zatvor", prije nego je donesena pravosnažna sudska odluka.

U apelaciji se navodi ta Izetbegovićeva izjava kako je prenesena u listu Oslobođenje od 27. avgusta ove godine:

"Govoreći o potrebnom jačanju državnih institucija, naveo je da SIPA, odnosno njen čelnik Goran Zubac nije adekvano reagirao kad je prilikom građanskog bunta u februaru gorila zgrada državnog Predsjedništva. Mi ćemo njega poslati vjerovatno u zatvor kao što smo smijeniti "ministra za (ne)sigurnost"."

Ustavni sud BiH, kako je rečeno, smatra da su takve izjave "ohrabrile javnost da vjeruje" da je Zubac kriv i prije nego što je u skladu sa zakonom dokazana njegova krivica, te da je uslijed takvih izjava povrijeđeno apelantovo pravo.