BIH

SDA predlaže Denisa Zvizdića za mandatara Vijeća ministara

Centrala SDA Sarajevo

Autor:M. Aš.

18.12.2014

Inače, na današnjem sastanku je bilo i žučnih rasprava i povišenih tonova, a sama rasprava je trajala četiri i pol sata i potpuno je jasno kako postoje dvije struje.

S jedne strane Bakir Izetbegović koji je podržavao izbor Denisa Zvizdića za mandatara Vijeća ministara i sa druge Sadik Ahmetović koji je podržavao izbor Adila Osmanovića.

Potpuno je evidentno da se članovi nisu mogli odmah usaglasiti koga će podržati između ova dva kandidata.

Čak su i dva puta održavane pauze u hodnicima, tokom sastanka.

Inače, Denis Zvizdić je predsjednik Kantonalnog odbora SDA Sarajevo. Posljednjih deset godina aktivno je učestvovao u vlasti u vladama i parlamentima. Ovaj arhitekta po struci, porodično, ali i poslovno, snažno je vezan uz krugove bliske Muslimanskoj braći.

Vozi BMW A1, ima stan vrijedan 150.000 KM, kuću i poslovni prostor od 310.000 KM i vikendicu vrijednu 65.000 KM. Iza sebe ostavlja Kanton Sarajevo u kolapsu, deficitu od 200 miliona KM, a javne firme poput GRAS-a, ZOI-ja i drugih u raspadu. 

19:10 Bakir Izetbegović je kratko novinarima rekao kako je predsjedništvo SDA donijelo dobru odluku izborom Denisa Zvizdića za mandatara Vijeća ministara BiH. Također je kazao da je Zvizdić dobio 17 glasova, nijedan glas nije bio protiv, a šest je bilo uzdržanih. Uzme li se u obzir činjenica da Predsjedništvo SDA ima 29 članova, jasno je da su u SDA ponovo na sceni dvije podijeljene struje, te da je Zvizdić dobio "mršavu" podršku.

Denis Zvizdić je kratko rekao novinarima da je ova funkcija i kandidatura velika obaveza i čast i da će u narednom mandatu raditi za dobrobit države.

18:55 Predsjedništvo SDA je odlučilo kako će Denis Zvizdić biti kandidat za mandatara Vijeća ministara BiH. Naime, kako saznajemo od našeg novinara na terenu, Šefik Džaferović je prije nekoliko minuta napustio sjedinicu, ali je novinarima kratko kazao kako je sjednica i dalje u tok i da će Denis Zvizdić biti kandidat iz ove stranke za mandatara Vijeća ministara.

Uskoro opširnije...

17:25 - I dalje traje dramatična sjednica predsjedništva SDA. Trenutno je u toku pauza od 15 minuta, no niko od članova ne želi dati nikakvu informaciju.

Kratko je novinarima poručeno da traje diskusija te da je i dalje neizvjesno ko će biti novi mandatar.

16:50 - Kako javlja reporter "Dnevnog avaza" s lica mjesta još uvijek traje sjednica Predsjedništva SDA na kojem bi trebalo biti poznato ime mandatara. Prema posljednjim informacijama vodi se žustra rasprava pogotovo nakon izjava pojedinih članova koji su otvoreno pokazali simpatije prema Denisu Zvizdiću, odnosno Adilu Osmanoviću.

Iz SDA tvrde da je nepoznato kada će sjednica biti okončana. Pred centralom stranke je na desetine novinarskih ekipa, ali je nepoznato hoće li biti održana konferencija za novinare. Inače, novinarima je ranije rečeno da će biti izdato saopćenje za javnost.

15:10 - Potpredsjednici Senad Šepić i Ramiz Salkić nisu željeli reći koga će podržati za mandatara kazavši da žele da saslušaju jedan konstruktivan dijalog na ovu temu.

15:00 - Sadik Ahmetović, potpredsjednik SDA, rekao je da je on za Adila Osmanovića.

- Osmanović je najbolje rješenje za stranku. U suprotnom, svako drugo rješenje doprinosi kontinuitetu problema u SDA i koji neće donijeti napredak BiH ka EU.

Ahmetović nije želio komentirati prijedlog Denisa Zvizdića, kazavši da vjeruje da SDA u potpredsjednicima ima kapacitet za izbor čelnika na nivou države i federacije.

14:50 - Bakir Izetbegović, zamjenik SDA, rekao je danas prije početka sjednice predsjedništva da će podržati Denisa Zvizdića za mandatara Vijeća ministara BiH.

- On je moj favorit, ali vidjet ćemo šta će reći ostali članovi Predsjedništva na sjednici. Ima još dobrih prijedloga.

Denis Zvizdić je kazao da se nada da će on biti izabran za mandatara.

14:40 - Još uvijek traje sjednica kadrovske komisije SDA. Za nekoliko minuta bi trebala da počne sjednica Predsjedništva SDA na kojem bi trebala biti odnesena odluka ko će biti mandatar za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Šefik Džaferović, potpredsjednik stranke, kazao je kratko novinarima da očekuje da Predsjedništvo danas odnese odluku o mandataru kazavši da će on glasati za Denisa Zvizdića.

 

Prije nekoliko minuta u centrali SDA u Sarajevu počeo je sastanak Kadrovske komisije ove stranke na kojoj će biti razmatrana imena kandidata za novog mandatara Vijeća ministara BiH.  Za sada su, kako je rečeno iz ove stranke, predložena dva imena. Riječ je o Denisu Zvizdiću i Adilu Osmanoviću.

Asim Sarajlić, predsjednik kadrovske komisije kazao je da je prije nekoliko dana održan kolegij stranke te da će danas biti održana i sjednica Predsjedništva, a da će čelnici kadrovske komisije sublimirati sve prijedloge  i donijeti odluku koja će biti predsložena Predsjedništvu stranke

- Već je poznato da su kandidati Zvizdić i Osmanović. Bilo je još prijedloga s terena, a sa ostalim prijedlozima upoznaće nas sekretar stranke.

Adil Osmanović, jedan od kandidata za mogućeg mandatara Vijeća ministara BiH kazao je da treba nastaviti demokratsku praksu SDA da za tako visoke pozicije kadrovska komisija treba da razmatra veći broj kandidata, najmanje tri-četiri imena.

- Predsjedništvo stranke treba oko toga da razmatra na nekoliko sjednica. Neke stvari se pokušavaju možda i ubrzano uraditi, ali vidjet ćemo. Ja očekujem da kadrovska komisija predloži najmanje dva imena. Ono što su došli kao prijedlozi sa terena i da sa takvim imenima izađe na Predsjedništvo, rekao je Osmanović.

Na pitanje da li je moguće da se na sjednici Predsjedništva dogodi preglasavanje kao što je bilo u ranijim slučajevima, Osmanović je kazao:

- Ja smatram da Predsjedništvo ne bi trebalo nikako da donese odluku o novom presjedavajućem Vijeća ministara preglasavanjem. To je jedna odgovorna pozicija. Nikome ne bi bilo lako preuzeti tu funkciju, a da je odluka u Predsjedništvu stanke donesena tijesnom većinom.