BIH

Sud BiH: Produžen pritvor za 13 osumnjičenih za zločine u selu Zecovi kod Prijedora

Zbog opasnosti uticaja na svjedoke i saučesnike

Autor:Fena

18.12.2014

Sud Bosne i Hercegovine produžio je pritvor za 13 osoba od 15 osumnjičenih za zločine počinjene u selu Zecovi kod Prijedora.

Sud BiH je produžio pritvor u trajanju od 25 dana za Dušana Milunića, Radomira Stojnića, Zorana Stojnića, Radovana Četića, Željka Grbića, Iliju Zorića, Zorana Milunića, Boška Grujčića, Radeta Grujčića, Uroša Grujčića, Rajka Grbića, Rajka Gnjatovića i Zdravka Antonića.

U ovom predmetu osumnjičeni su i Ljubiša Četić i Duško Zorić, koji su na izdržavanju kazne zbog drugih krivičnih djela.

Pritvor trinaestorici osumnjičenih je produžen 16. decembra, nakon što je Tužilaštvo BiH zatražilo produženje pritvora za tri mjeseca, zbog opasnosti uticaja na svjedoke i saučesnike, dok je u slučaju Antonića pritvor zatražen i zbog opasnosti od bjekstva.

Oni su osumnjičeni za učešće u napadu na Zecove kod Prijedora, gdje je ubijeno preko 150 osoba. Sumnjiče se za ubistva 29 žena i djece u zaseoku Gradina, nakon čega su tijela ubijenih uklonjena u masovnu grobnicu, za kojom se još uvijek traga. Preživjelo stanovništvo, kako je saopćilo Tužilaštvo BiH, zatočeno je u prijedorske logore Omarska, Keraterm i Trnopolje.

Sud BiH je optužnicu protiv ovih 15 osoba vratio Državnom tužilaštvu zbog toga što su im "ostavili samo dva dana da donesu odluku o potvrđivanju optužnice te o produženju pritvora", prenosi BIRN.