DIJASPORA

Prijem kod ministra unutrašnjih poslova Njemačke

Među gostima bila i dr. Amra Hodžić

B. ŠIŠIĆ

18.12.2014

Ministar unutrašnjih poslova Njemačke, dr. Thomas de Maiziere u Berlinu je priredio svečani pretpraznički prijem za istaknute aktiviste muslimanskih udruženja u Njemačkoj.

Rad sa ženama

Na ovom prijemu se ministar lično upoznao s pojedincima iz udruženja koji su volonterski angažirani na radu za dobrobit muslimana koji žive u Njemačkoj.

Tako je predstavnica Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj bila dr. Amra Hodžić, koja je aktivna u radu sa ženama i omladinom prvenstveno u džematu Bošnjački kulturni centar u Frankfurtu i koja zastupa IZBNJ u raznim projektima na području pokrajine Hesen i širom Njemačke.

Gosti na prijemu, njih dvadesetak, svoj rad posvećuju različitim temama kojima se bave volonterski, kao projekti rad s djecom i omladinom, rad sa ženama te socijalni rad sa starijom populacijom. Ministar se raspitivao o raznim modelima koje udruženja koriste u organizaciji projekata usmjerenih na pomoć i servis muslimanima koji žive u Njemačkoj.

druzenje-ministar

Druženje s istaknutim aktivistima

Cijene angažman  

Naglasio je da mu je želja da ovim prijemom pokaže da Ministarstvo i on lično taj angažman izuzetno cijene smatrajući to velikim doprinosom blagostanju u njemačkom društvu iako se taj doprinos u široj javnosti rijetko spominje.

U kratkom razgovoru s dr. Hodžić ministar je izrazio zadovoljstvo saradnjom koju IZBNJ ima sa DIK i Ministarstvom unutrašnjih poslova Njemačke.